Més de vint municipis situats a l'àrea metropolitana de Barcelona es veuran afectats per una nova mesura que afecta les butxaques dels seus ciutadans. Si no en teníem prou amb la creixent inflació de pràcticament tot, però, especialment, dels aliments, els carburants i les energies, ara també s'hi suma l'aigua.
L'encariment d'aquest bé de primera necessitat és molt significatiu tot i que es troba per sota de l'augment inicial proposat per l'empresa subministradora. L'objectiu d'Aigües de Barcelona era augmentar un 7,37% més el preu de l'aigua.
Gairebé un euro més mensualment
El Consell Metropolità ha aprovat aquest dimarts de manera inicial, un encariment de la tarifa de l’aigua del 4,02% per als 23 municipis abastits per Aigües de Barcelona.
Es tracta de la primera pujada en set anys i comportarà un increment mitjà de la factura de 0,60 euros mensuals. Tot i el creixement de l’IPC, que durant el darrer any ha pujat un 6,5%, el rebut de l’aigua es mantindrà per sota d’aquest índex i també del preu que pagaven els usuaris el 2015.
Famílies en situació de vulnerabilitat
Pel que fa a les tarifes socials, 17.000 famílies més en situació de vulnerabilitat econòmica podran beneficiar-se d’una bonificació del 100% en els dos primers trams de la factura. Fins al moment, 53.000 famílies ja se'n beneficien. Per tant, caldrà sumar-hi les 17.000 més que s'hi sumaran.
D’aquesta manera, més de 70.000 famílies, el 5,5% del total, podran beneficiar-se de la tarifa social de l’aigua.
Quins municipis afceta?
- Barcelona.
- Castelldefels.
- Gavà.
- Viladecans.
- Begues.
- Sant Climent de Llobregat.
- Torrelles de Llobregat.
- Sant Boi de Llobregat.
- Santa Coloma de Cervelló.
- Sant Feliu de Llobregat.
- Sant Joan Despí.
- Cornellà de Llobregat.
- Sant Just Desvern.
- Esplugues de Llobregat.
- L'Hospitalet de Llobregat.
- El Papiol.
- Pallejà.
- Cerdanyola del Vallès.
- Montcada i Reixac.
- Badalona.
- Santa Coloma de Gramenet.
- Sant Adrià de Besòs.
- Montgat.
La inflació disparada
A més, també avui s'han fet públiques les dades sobre la inflació a l'eurozona. La qual marca un nou rècord històric aquest mes de maig, en un context encara marcat per la guerra d'Ucraïna i la crisi de subministraments.
Segons les dades provisionals publicades aquest dimarts per l'Eurostat, els preus als països de la zona euro es van incrementar un 8,1% en termes interanuals, set dècimes més que la taxa registrada a l'abril.
El creixement respon principalment a l'encariment de l'energia (+39,2%) i dels aliments, l'alcohol i el tabac (+7,5%), tot i que també es registren pujades de preu en els béns industrials (+4,2%) i els serveis (+3,5%).
Per altra banda, els preus als països de la zona euro durant el mes de maig van incrementar-se un 0,8% respecte a l'abril, novament impulsats per l'energia (+2%).