Imatge d'un supermercat Mercadona buit pel desabastiment

Crida urgent del sector alimentari a tothom que vagi al supermercat aquests dies

Les compres massives poden provocar conseqüències greus

Fa un parell de setmanes que la població espanyola tem el desproveïment dels supermercats. L'escassetat de productes com l'oli de gira-sol o la llet és una prova evident, aliments de primera necessitat que estan desapareixent.

És per això que el sector alimentari ha volgut fer una crida al seny, perquè ja saben què pot venir. Els ciutadans, desesperats i amb temor de quedar-se sense aliments, decideixen fer compres massives, i això no és del tot bo.

Imatge dels prestatges d'un supermercat pràcticament buits per la vaga de transportistes a Espanya.
Les prestatgeries dels supermercats a Espanya estan pràcticament buides arran de la vaga de transportistes. | Europa Press

La guerra entre Rússia i Ucraïna, que va ser la detonant perquè els transportistes es posicionessin en vaga, està afectant greument Espanya. En espera que el govern es reuneixi amb els sectors i pacti un acord, aquest cap de setmana podria ser realment desastrós.

Comprem amb cap

El sector alimentari s'ha encarregat de transmetre als consumidors la tranquil·litat del proveïment dels productes. Per tant, volen evitar les compres excessives durant aquest cap de setmana, que podria deixar seqüeles als supermercats.

El govern de Pedro Sánchez té pendent una reunió que podria tenir lloc avui mateix amb els transportistes. L'objectiu principal és que tornin a la feina  i deixin de trencar la cadena de subministraments.

Mentrestant, les associacions que representen la cadena alimentària s'han ficat al pensament dels consumidors. Per tant, els preguen que comprin amb responsabilitat, malgrat l'escassetat de productes de primera necessitat, com ara la llet.

La culpa del desproveïment és nostra

Per calmar les masses, la directora de Competitivitat i Sostenibilitat de la Federació d'Indústries d'Alimentació i Begudes (FIAB), Paloma Sánchez Pello, ha demanat una certa tranquil·litat.

«La gent es posa nerviosa davant la possibilitat de desproveïment. El problema és molt complicat, però el sector és responsable i ho ha demostrat durant tota la pandèmia i intentarà per tots els mitjans abastir sempre que pugui», va assenyalar fermament.

Les diferents associacions que formen part de la cadena alimentària estan posant tots els esforços per evitar l'escassetat de més productes. Només demanen que els ciutadans no es precipitin, sobretot amb vista al cap de setmana, que es produeixen compres extremadament grans.

Com apunten des de diverses fonts, a la distribució costa 130 milions d'euros diaris extra fer que la mercaderia arribi a les botigues. A causa de la vaga de transportistes, hi ha camions que estan sent sabotejats i altres que necessiten ajuda de les autoritats per arribar a la destinació.

La situació no és bona, encara que podria ser pitjor

«Tenim problemes de proveïment, però no hi haurà problemes de desproveïment, les botigues tindran disponibilitat de cistelles d'alimentació completes». Així ho va confirmar el president de l'Associació de Cadenes Espanyoles de Supermercats (Aces), Aurelio del Pino.

Imatge d'un supermercat.
El sector alimentari assegura que sempre hi ha una alternativa a la nostra compra habitual. | EP 

El responsable de l'entitat opina que les compres massives no ajuden. És més, «lluny de solucionar el problema, compliquen encara més la gestió dels estocs a les botigues», ha apuntat.

Els encarregats de la distribució s'esforcen «per reorganitzar l'assortiment i que els consumidors facin la compra completa, amb productes de totes les categories». Felipe Medina, secretari general tècnic d'Asedas, és conscient de la situació dels espanyols, però comprar en excés no és la solució.

Com s'ha comentat anteriorment, els productes que més hi poden faltar són la llet o l'oli, encara que en alguns costats més que en altres, com Galícia, Astúries o Andalusia. Tot i això, el sector alimentari assegura que sempre es pot trobar una alternativa.