Imatge de Vladímir Putin sostenen un micròfon durant un acte a Rússia

Putin, a la desesperada: la sonada decisió que acaba de prendre

Putin comença a prendre mesures dràstiques

Vladimir Putin no és una persona decidida quan ha de prendre decisions. Fa un mes, decidia envair Ucraïna , però el resultat no ha estat l'esperat. Ara ha posat al punt de mira el tinent general Vladislav Yershov, comandant del 6è Exèrcit d'Armes Combinades.

Sembla que hauria estat destituït pel ministre de Defensa de Rússia, Sergei Shoigu. Tot i que la notícia encara no ha estat confirmada per part del govern, les xarxes socials ja ho donen per fet.

El motiu que hauria portat Putin a adoptar aquesta postura són les pèrdues personals importants registrades per l'exèrcit. Estimen que les baixes de les forces russes rondarien els 2.000 soldats, dels quals 180 serien reclutes.

Algú havia d'assumir la mala gestió de la invasió i, en aquesta ocasió, ha tocat aquest tinent general. Està sota arrest domiciliari i, de moment, hi ha una investigació oberta contra ell.

Ershov, nascut a Moscou el 1975, es va convertir en comandant del 6è Exèrcit d'Armes Combinades el febrer del 2019. Va prendre part en les operacions de la Federació Russa a Síria i va rebre diversos premis per la seva trajectòria. Entre ells, alguns de concedits pel govern de Rússia.

Putin i Vladislav Yershov.
Putin ha cessat el general Vladislav Yershov. | CatalunyaDiari 

Però no es tractaria de l'únic cessament que ha fet Putin. Segons assenyalen les autoritats d'Ucraïna, ja hauria acomiadat almenys vuit generals. Entén que no han fet bé la tasca que se'ls havia encomanat.

Fa uns quants dies que no avancen i la situació va empitjorant amb el pas del temps. Es queden sense armament i han de mesurar les forces contra l'exèrcit local, que cada cop és més potent. De fet, la intenció inicial de fer-se amb Kíev no ha estat possible i això és una cosa que no passen per alt al Kremlin.

El secretari de Defensa d'Ucraïna, Oleksiy Danilov, assenyalava el diari 'Ukrayinska Pravda' que havien «destituït vuit generals». En lloc seu ja «han nomenat altres». Això vol dir que les accions programades no han sortit com s'esperaven.

En certa manera, això obliga Putin a prendre mesures «desesperades». Tots aquests cessaments arriben després que Rússia s'hagi trobat amb un escenari molt diferent del previst. Creien que la invasió resultaria molt més senzilla, que amb prou feines duraria uns quants dies.

Tot i això, la realitat ha estat una altra. Ucraïna ha ofert resistència i es van trobar amb el suport dels països d'Occident. Això els ha permès frenar l'avenç de les tropes russes.

Un soldat rus.
Rússia ha vist com els seus avenços eren frenats per les forces d'Ucraïna. | Europa Press 

A més de veure's incapaços de plantar cara, també han comptabilitzat un important nombre de baixes. Davant d'això, el president rus s'ha vist en la necessitat de prendre decisions de pes.

Putin, enfadat amb tothom

Vladimir Putin no només estaria desencantat amb la tasca dels seus generals. Alguns mitjans asseguren que també estén l'enuig a l'agència d'intel·ligència russa.

L'expert en seguretat Philip Ingram revela a 'The Times' que el president està «molt furiós» pel fracàs del seu exèrcit. Creu que no han actuat correctament per culpa del servei d'intel·ligència, que va prendre unes decisions equivocades.

Tot apunta que la llista de baixes a les files russes s'elevi fins a les 12.000 persones, segons les autoritats d'Ucraïna. Altres països europeus són més cauts i les redueixen entre 6.000 i 9.000.

En qualsevol cas, Putin té clar que no pot sortir derrotat del conflicte. Farà tot el que sigui possible per aconseguir el seu objectiu de conquerir Ucraïna. Al preu que sigui.