Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Presentació de l'esdeveniment Mutare Territori de la Fundació Carulla

Es busquen quatre territoris catalans que vulguin transformar-se a través de la cultura

És una iniciativa de la Fundació Carulla a través del Mutare Territori | La primera edició es va celebrar a Salt, Berga, Granollers i l’Espluga de Francolí

El Mutare Territori obre nova convocatòria. Es tracta d'un programa d'acompanyament organitzat per la Fundació Carulla que transformarà quatre municipis catalans a partir de la identificació d'un repte social. Una iniciativa que es farà gràcies als agents socials i culturals del mateix territori i comptant amb el suport de l'equip humà i tècnic de la fundació.

En aquesta convocatòria s'hi poden presentar organitzacions culturals o socials sense ànim de lucre o centres educatius d'àmbit català que treballin de la mà de l’administració local i comptin amb la complicitat d’altres agents, col·lectius i administracions locals per abordar, des de les arts i la cultura, els reptes socials del territori.

L’element central del programa és l’organització d’una jornada Mutare Territori en cadascun dels municipis escollits. Una sessió dinamitzada per la Fundació Carulla i que té l’objectiu de trobar respostes concretes des de l’àmbit sociocultural al repte plantejat inicialment. A més de fer-ho conjuntament amb els agents del territori.

L’equip tècnic de la fundació, estudiarà prèviament el cas per dissenyar la metodologia adaptada al municipi en concret. A posteriori, s’encarregarà d’elaborar un informe de resultats i acompanyar el seguiment de les accions definides.

La convocatòria està oberta fins al 22 d’abril i es poden consultar les bases a la web de la Fundació Carulla.

Els quatre municipis de la primera edició

La primera edició del Mutare Territori, celebrada l'any 2021, es va fer als municipis de Salt, Berga, Granollers i l’Espluga de Francolí.

A la localitat de Salt es va apostar per repensar la ciutat des de la cultura. Es va psoar en contacte els agents del territori i treballant la diversitat com un element positiu i cohesionador.  

A Granollers, en canvi, l’eix conductor va ser la gestió de la incertesa com a oportunitat d’aprenentatge des de la cultura.

A la ciutat de Berga, la capital del Berguedà, el Mutare Territori va girar al voltant d’un equipament, el Centre Cultural Sant Francesc de Berga. Es van definir les bases de com crear un espai de creació i art en diàleg amb la comunitat.

Finalment, a l’Espluga de Francolí, l’objectiu va ser codissenyar una xarxa cultural activa al municipi que duu per nom Anella Cultural de l’Espluga de Francolí.

Un espai de diàleg, reflexió i acció

Mutare és un espai de diàleg, reflexió i acció impulsat per la Fundació Carulla sobre com la cultura transforma la societat. Una metodologia que proposa continguts i eines per fer que els projectes culturals i educatius incrementin la seva capacitat de millorar la vida de les persones.

Sorgeix del Decàleg Mutare que desgrana deu elements que cal tenir en compte a l’hora d’incrementar la capacitat transformadora d’un projecte o iniciativa cultural.

La feina de la Fundació Carulla

La Fundació Carulla treballa per transformar les persones i la societat a través de la cultura i les arts, liderant, impulsant i connectant projectes culturals i educatius que donin resposta als reptes que planteja la societat. Una tasca que la desenvolupen des de fa gairebé cinquanta anys.

Els seus programes més destacats són els Premis Lluís Carulla, els Premis Baldiri Reixac i els Premis Francesc Candel. També són impulsors del programa Mutare, com a espai de diàleg, reflexió i acció sobre el poder transformador de la cultura i gestionen l’Editorial Barcino i el Museu de la Vida Rural de l’Espluga de Francolí.