Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Muntatge de dos policies d'esquena amb una rodona de bitllets d'euro

Avisen de l'estafa que et poden fer a ple carrer: si veus això, fuig immediatament

Alerten del retorn d'una estafa que et pot deixar sense diners en pocs minuts

Molt de compte amb les estafes en què pots caure si no vas massa atent pel carrer. Com és habitual, la Guàrdia Civil sol compartir a través de les xarxes socials alguns consells per així alertar-nos dels perills i les estafes que poden sorprendre'ns. 

La Benemèrita sap molt bé que les xarxes són un altaveu de pes perquè els ciutadans sàpiguen el que s'atenen en ple segle XXI. Una època en què vivim on els fraus i intents d'estafa són cada vegada més grans.

Per aquest motiu, ara la Guàrdia Civil ha tornat a deixar empremta al món virtual amb un avís clarificador. I és que vol que tinguem molta cura perquè està tornant una antiga estafa de la qual es va parlar molt fa dècades. I no és altra que l'estafa de l'estampeta.

Torna a Espanya una de les estafes més clàssiques

És cert que es tracta d'un engany típic que va començar a inicis del segle passat, però aquesta nova alerta posa sobre la taula que ha tornat actualment. I no ens hem de confiar en cap cas.

Dos agents de la Guardia Civil d'esquenes
La Guàrdia Civil posa el focus a la tornada de la famosa 'estafa de l'estampeta' | Europa Press

Per això, han aprofitat les xarxes socials perquè els seus gairebé dos milions de seguidors sàpiguen a què es poden enfrontar si veuen una persona estranya que els aborda. Si algú se'ls acosta, simula una discapacitat intel·lectual i posteriorment s'hi acosta per oferir-los una bossa plena de 'bitllets', alerta.

Uns bitllets que no són tals perquè són unes retallades de paper que no tenen cap mena de valor. L'objectiu principal del frau en qüestió és que la víctima els compri aquesta bossa de falsos bitllets, per posteriorment anar-se'n sense deixar rastre amb els seus diners.

L'estafa de l'estampeta, al focus de la Guàrdia Civil

Per il·lustrar la imatge adjunta al tuit, la Benemèrita ha difós una de les captures més icòniques de la pel·lícula Los tramposos. Una pel·lícula protagonitzada pel ja mort i mític actor Tony Leblanc, Concha Velasco o Antonio Ozores.

«Compte amb l'estafa de l'estampeta. Els estafadors simulen una discapacitat intel·lectual, ofereixen una bossa plena de bitllets que resulta ser retallades de paper. No caiguis en aquesta estafa, denuncia qualsevol activitat sospitosa», diu el tuit de la Guàrdia Civil que ha publicat fa tot just uns dies.

Muntatge de les mans d'una persona gran amb les d'una jove i un taulell amb diners
Molt de compte amb qui t'aborda en ple carrer perquè pots estar sent estafat | Getty Images

El cas és que seguint amb el 'modus operandi' dels estafadors, en un moment donat apareix un còmplice que és el veritable ganxo. Concretament és qui intentarà insistir la víctima perquè compri aquesta borsa per una elevada quantitat de diners.

Tot seguit, un cop la persona està convençuda, el suposat discapacitat accepta aquesta compra i el ganxo revela que no té diners. Però sí que anima la suposada víctima perquè faci la compra.

El 'modus operandi': l'estafador, el ganxo i la víctima

Així doncs, a l'instant en què la víctima i l'estafador fan aquest intercanvi de diners i borsa, el frau ja està realitzat. Amb tot, els estafadors deixen ràpidament el lloc i se'n van amb el botí desitjat. Després que aquests se n'han anat corrent, la víctima obre aquesta bossa i creient que trobarà nombrosos bitllets tan sols troba retallades de paper.

Per tot, la Guàrdia Civil alerta els ciutadans que estiguin alerta d'aquest tipus d'estafes. Així, recorda que també poden trucar al número 062. Aquest és el telèfon d'emergències per consultar o denunciar qualsevol tipus d'estafa i està disponible les 24 hores del dia.