Una experta avisa: El temps màxim que has de passar en una tenda aquest Nadal

«És una quantitat de temps bastant generosa, però, en realitat, com menys temps passis en elles, més segur estaràs»

Un arbre de Nadal decorat amb boles vermelles i daurades
Una experta avisa: El temps màxim que has de passar en una tenda aquest Nadal | Pixabay

En menys d'un mes arriba el tan esperat Nadal i, tot i que enguany serà molt diferent dels anteriors, sembla que l'esperit nadalenc continua intacte i que sortim al carrer més que mai.

Hi ha moltes ciutats espanyoles, com Madrid i Màlaga, que han aprofitat la setmana del Black Friday per a encendre les llums i, com a conseqüència, incentivar molt més a la població a sortir de casa i a consumir. Una cosa molt criticada a les xarxes socials, sobretot pels sanitaris, ja que els carrers de Madrid semblaven lliures de Covid. Com si de sobte, sense ni tan sols saber-ho, haguéssim tornat a la normalitat.

És cert que l'encesa de llums ha fet que els ciutadans desbordin les botigues i comencin a comprar els regals de Nadal i de Reis. I és que això d'anar de botigues és un clàssic nadalenc i ni una pandèmia ha pogut aturar-ho. Encara que ens incitin a gastar, cal ser molt conscients de la situació per la qual estem passant, i cal recordar que anar de botigues pot arribar a ser una activitat de risc.

«No hauríem de passar més de 15 minuts a l'interior d'una botiga»

De fet, Lucy Yardley, professora en la Universitat de Southampton, concretament del Regne Unit, ha estat molt clara i ha advertit, en unes declaracions per a la revista anglesa 'Mirror', que no hauríem de passar a l'interior de les botigues més de 15 minuts.

«La regla que és útil per al rastreig de contactes és que si passes 15 minuts amb algú a menys de dos metres, definitivament has tingut un contacte potencialment infecciós amb ells», explica Yardley.

L'experta ho té molt clar: «Així que és una quantitat de temps bastant generosa, no estic segura que la majoria de nosaltres necessitem aquesta quantitat de temps en una botiga. I, en realitat, com menys temps passis en elles, més segur estaràs. Si passes temps prou a prop d'algú, llavors no es necessiten 15 minuts per a captar el virus».
«Les compres nadalenques no són el més perillós, sí que ho són les visites a ancians»

No obstant això, Yardley confirma que mentre la gent se cenyeixi a les regles de distanciament social i usi mascaretes a l'interior, les compres nadalenques «no són el més perillós». Si segueixes les mesures de seguretat, per descomptat, tot serà més fàcil.

Això sí, si tens la possibilitat de comprar per internet i no haver de passar pel tràngol d'anar a una botiga amb aglomeracions constants de gent desconeguda, no el dubtis ni un segon i compra en línia. La teva salut i la dels del teu voltant t'ho agrairà.

En canvi, el que sí que és realment perillós són les visites a ancians. I, per això, en la mesura que sigui possible, cal evitar-les. «És realment important per a tu compartir la teva casa durant tot el període permès? Perquè això és molt arriscat per a les persones majors, que són particularment vulnerables a aquesta infecció», deixa en l'aire la professora.

I així de contundent es mostra Yardley davant aquest tema tan delicat com són les visites a persones majors, que, al cap i a la fi, són població de risc davant la Covid-19: «Així que crec que, encara que se'ns permeti fer això, i algunes persones voldran fer-ho, la primera pregunta que hem de fer-nos és: no seria millor posposar-ho uns mesos fins que s'hagin vacunat?».

Per moltes mesures de seguretat que prenguem en les nostres llars i esforços que posem a usar la mascareta, desinfectar-nos tot el temps, hem de ser molt cauts amb els nostres familiars més grans. És cert que és una època d'estar en família, però el millor és prevenir ara i no penedir-nos el dia de demà.


Comentaris

envia el comentari