La vacunació contra el coronavirus ha contribuït a un descens de casos en gairebé tot el món. Tot i això, hi ha experts que asseguren que el coronavirus no serà l'última amenaça biològica. En els pròxims anys, la humanitat s'enfrontarà a diversos factors que podrien augmentar les xifres de mortalitat.
[predef]catalunya-diari-625[/predef]
Algunes d'aquestes morts poden ser causades per virus i bacteris, però els experts també parlen de possibles noves pandèmies.
Today Fabiola Gianotti DG @CERN visited the EMBL Heidelberg site to meet with Edith Heard DG @EMBL.
— EMBL (@embl) February 11, 2020
Pictured here with the "Science is for Everyone" sticker, celebrating International Day of Women and Girls in Science.#WomenInScience#WomenOfEMBL#WomenOfCERNpic.twitter.com/7XCtULT1ui
Els bacteris es fan resistents als antibiòtics
Alguns d'aquests bacteris fa anys que viuen entre nosaltres i, fins i tot, s'estan fent resistents als antibiòtics. Edith Heard, reconeguda biòloga internacional i directora general del Laboratori Europeu de Biologia Molecular (EMBL), apunta que en 10 o 20 anys ens podríem veure afectats. Un dels seus objectius és descobrir per què la resistència als antibiòtics està augmentant en els últims anys.
Segons explica, en una entrevista per a 'El País', no es tracta només dels bacteris associats als hospitals. També cal parar compte amb aquells que es troben en el fons de l'oceà, que s'estan tornant resistents.
Heard ha estat molt clara: «En 10 o 20 anys ens estarem morint per infeccions de bacteris resistents als antibiòtics i ja no ho podrem tractar». És a dir, les infeccions que fins ara han estat tractables, deixaran de ser-ho perquè els antibiòtics no funcionaran. «Serà la nova pandèmia», afegeix, i la funció de l'EMBL, entre d'altres, serà cobrir aquest assumpte.
El càncer, l'altre gran problema del segle XXI
Un altre dels grans problemes de la humanitat és el càncer. L'augment de l'esperança de vida, gràcies a les vacunes i als antibiòtics, ha provocat un augment de casos. El càncer és una malaltia que no entén d'edats ni classes socials.
Hi ha una tendència generalitzada a associar el càncer a causes genètiques, però segons explica Heard, no sempre és així. Ella és experta en epigenètica, i assegura que aquest camp podria trobar remei a alguns tipus de càncer.
La científica explica que quan el càncer és per mutació d'origen genètic «ja està, no hi ha solució». Però quan és d'origen epigenètic, és a dir, modificacions químiques de l'ADN, sí que és possible. Ja existeixen els medicaments que tracten aquestes modificacions, com és el cas de la leucèmia mieloide aguda.
Heard compara aquestes modificacions amb un interruptor. Un gen que hauria d'estar activat i no ho està pot provocar el càncer. O a l'inrevés, un gen que hauria d'estar desactivat, però que no ho està.
L'objectiu de l'epigenètica és activar o desactivar aquests gens mitjançant fàrmacs que actuïn directament sobre ells. D'aquesta manera, un càncer causat per l'activació epigenètica d'un gen podria curar-se.
De moment, aquest tipus de tractaments han avançat lentament, però Heard expressa que s'espera que s'avanci en la mateixa direcció. Seria una gran notícia per a la humanitat trobar una cura, com a mínim, per a alguns tipus de càncer.