Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge d'un sismògraf registrant un terratrèmol

Un terratrèmol de 2,3 sacseja una zona de Catalunya a primera hora del matí d’aquest dimecres

El sisme ha estat lleugerament percebut en alguns municipis

Un terratrèmol de 2,3 graus  a l’escala de Richter ha sacsejat el nord-est de Catalunya aquest dimecres, 16 de juny. Els fets han tingut lloc pocs segons abans de les set del matí, concretament a les 06:59h. El sisme ha tingut el seu epicentre davant de la costa de la comarca del Baix Empordà. 

Així ho informa l’institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC). El mateix organisme assegura que el petit moviment de terres ha estat lleugerament percebut a diversos punts del litoral del Baix Empordà. 

En aquest sentit, Protecció Civil assegura que el sisme s’ha pogut sentir en alguns municipis. Concretament, a Palamós, Sant Joan de Palamós, Mont-ras, Sant Antoni de Calonge i Calella de Palafrugell. En tots els casos ha estat un fenomen anecdòtic sense més conseqüències.

Tot i això, no hi ha constància de danys materials, ja que el sisme ha estat de molt baixa magnitud. Segons l’ICGC, el terratrèmol ha tingut lloc arran de la superfície i ni a un quilòmetre de profunditat. Això ha contribuït al fet que, tot i que ha estat molt feble, hagi estat percebut.

Catalunya, zona de terratrèmols

Aquest terratrèmol no ha estat una excepció, ja que Catalunya registra cada any molts moviments de terra. Els més destacats i freqüents tenen lloc a la zona del Pirineu, ja que la seva peculiaritat geogràfica la fa més vulnerable a aquests fenòmens.

No obstant, sovint se’n registren davant de la costa catalana, especialment del nord-est del territori. Aquest ha estat el cas del sisme que ha tingut lloc aquest dimecres al Baix Empordà. La geografia tan accidentada que tenim a sota de l’aigua del mar també contribueix a aquesta situació.

En tot cas, gairebé sempre parlem de terratrèmols de molt baixa magnitud, molts dels quals no són percebuts per la població. Tot i això, de tant en tant tenen lloc sismes més intensos que, fins i tot, superen els 4 graus a l’escala de Richter.

Aquest és el cas de l’important moviment de terres que hi va haver l’abril de l’any 2019 al Pirineu de Lleida. En aquell cas, es van registrar alguns danys materials a la zona i la tremolor es va sentir a gran part de Catalunya, incloent-hi l’àrea metropolitana de Barcelona.