Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Una dona passeja pels carrers de Madrid amb la mascareta

L'avís dels experts sobre l'augment dels contagis: «La situació real és pitjor»

Els investigadors del BIOCOMSC afirmen que els positius entre els 50 i els 70 anys superen els de Setmana Santa

La cinquena onada de la pandèmia de la Covid-19 continua a l'alça a Catalunya. En els darrers dies, s'han disparat els contagis i això ha fet augmentar la pressió hospitalària. Si bé, de moment, aquests increments no es veuen reflectits en les defuncions, la situació ha obligat les autoritats a fer passes enrere en la desescalada i aplicar noves restriccions.

Que la realitat actual no és bona, és evident. El més preocupant és l'alt nivell de contagis que hi està havent i, com tot plegat, també repercuteix en una pressió assistencial més gran als hospitals del país. Ara bé, segons alguns experts, la situació real és encara pitjor. Estem parlant del grup d'investigadors BIOCOMSC de la Universitat Politècnica de Catalunya.

El BIOCOMSC alerta de les preocupants xifres actuals

Com dèiem, el grup d'investigadors BIOCOMSC s'ha posicionat respecte a la cinquena onada que viu actualment el país. El col·lectiu ha assegurat que el nombre de casos setmanals detectats a Catalunya ja és el més gran de la pandèmia, amb molt elevada positivització.

Entre d'altres, el BIOCOMSC apunta que els positius entre els 50 i els 70 anys superen clarament els casos de Setmana Santa. A més, els que es donen entre els 30 i els 50 anys estan en màxims històrics. La incidència en majors de 70 anys es manté baixa, però ja es detecta una lleugera pujada, apropant-se al 5%.

Per si no n'hi hagués prou, el grup de la Universitat Politècnica de Catalunya ha alertat que, donada l'elevada positivització, la situació real és «pitjor» que la detectada. Per estimar aquesta incidència real, caldrà esperar a rebre les dades sobre els contagis de la setmana passada detectats als CAP. És a dir que, tot i les dades preocupants que fa públiques el Departament de Salut, podria ser que la realitat fos encara més crua que la que marquen les dades.

Davant d'aquesta situació, el BIOCOMSC ha fet una nova crida a protegir-se perquè hi ha molta gent infecciosa. Entre d'altres, ha insistit a evitar les trobades fora del grup habitual o fer-ho en grups com més petits millor. A la vegada, sempre evitant interiors mal ventilats i fent ús de la mascareta en distàncies curtes i en interiors.