Imatge d'una cambrera en un restaurant de Sant Carles de la Ràpita servint a dos clients en un restaurant

Prohibeixen anar a un restaurant sense vacuna o PCR negativa a tocar de Catalunya

Macron vol estendre el certificat covid també a transport, centres comercials i actes culturals amb més de 50 persones

Canvi definitiu de paradigma. França, país pioner a l’hora d’imposar el toc de queda, torna a estripar el guió restrictiu en època Covid i pren una mesura sense precedents: prohibeixen els restaurants a les persones no vacunades o sense PCR negativa.

Aquesta és una de les mesures anunciades aquest dilluns al vespre per atacar la nova onada d'infeccions del coronavirus al país. El president de la república francesa, Emmanuel Macron, ha dit que maximitzar les vacunacions contra la covid és la clau per prevenir un altre confinament. 

A banda, Macron ha anunciat la voluntat d'estendre l'ús d'aquest certificat covid francès. S'entregaria també a transport, centres comercials i actes culturals amb més de 50 persones.

Una altra mesura anunciada per Macron és la vacuna obligatòria per als treballadors sanitaris abans del 15 de setembre. Inclou aquells que treballen en hospitals, residències o amb persones vulnerables.

Catalunya, a l’estela de França

El Govern també ha decidit tancar l’aixeta. I ho ha fet amb unes restriccions d’allò més inesperades. El Procicat treballa en una resolució que limita les reunions a 10 persones, mesura que haurà de ratificar el TSJC. Això faria tancar totes les activitats a les 00.30 hores, incloent-hi també la recollida de menjar als establiments o els serveis a domicili.

En l'àmbit de la cultura, tots els esdeveniments es faran asseguts. Per tant, no caldrà ja el test d'antigen previ que es va establir com a obligatori la setmana passada en actes de més de 500 persones.

Així mateix, el Govern recomana als ajuntaments que restringeixin a la nit tots els espais que puguin ser lloc de trobada massiva, com ara parcs i platges.

Pel que fa a les festes majors, Plaja ha citat aquesta última recomanació als ajuntaments, però també ha indicat que s'hauran d'aplicar els plans sectorials de cultura popular.

Segons una piulada del Departament de Cultura, les mesures es presentaran aquest dimarts al TSJC i «s'espera que puguin entrar en vigor a finals d’aquesta setmana».