Experts nord-americans asseguren que es «probable» que es necessiti més d'una vacuna contra la Covid-19

En un article a la revista 'Science', remarquen «la necessitat d'un enfocament estratègic coordinat per al desenvolupament de vacunes»

Investigadors del laboratori de l'Hospital Clínic fent proves de coronavirus el 5 de març del 2020
Investigadors de tot el món treballen per trobar una vacuna contra el coronavirus. | Cedida

Experts nord-americans han publicat un article a la revista 'Science' en què expliquen que és «probable» que es necessiti més d'una vacuna eficaç per a protegir amb èxit a la població del SARS-CoV-2, el virus que causa la Covid-19. Els investigadors incideixen en el fet que «no és probable que una única vacuna o plataforma de vacunes satisfaci la necessitat mundial, la qual cosa posa en relleu la necessitat d'un enfocament estratègic coordinat per al desenvolupament de vacunes».

En l'article, els experts analitzen diversos candidats a vacunes i les consideracions clau per al seu desenvolupament, incloses les característiques de diverses plataformes de vacunes quant a experiència comercial prèvia, escalabilitat i els tipus de respostes immunitàries generades.

Cooperació i col·laboració per desenvolupar la vacuna

Els autors subratllen que els investigadors han d'aprendre més sobre el que constitueix una resposta immunològica protectora duradora contra la Covid-19. Examinen les consideracions per als assajos d'eficàcia de les vacunes, explicant com poden realitzar-se en paral·lel assajos de diverses vacunes candidates per a generar dades essencials de seguretat i eficàcia i accelerar la concessió de llicències i la distribució de les vacunes.

Així mateix, els experts proposen enfocaments específics per a harmonitzar els assajos clínics de múltiples productes de vacunes, entre ells l'ús de dissenys d'assajos clínics comuns, criteris de valoració clínics, assajos immunològics normalitzats i una Junta de Seguretat i Vigilància de Dades comuna. Alhora, posen l'accent en el fet que el desenvolupament d'aquestes vacunes requerirà una cooperació sense precedents per part dels governs, les institucions acadèmiques, la indústria i filantrops mundials.

En la publicació, recorden que protegir a tota la comunitat mundial de la Covid-19 mitjançant la vacunació requerirà una important capacitat de fabricació. Així, posen l'accent en la necessitat de finançar la infraestructura necessària i assenyalen els possibles obstacles en l'eventual lliurament de les vacunes, incloent-hi el cost, els sistemes de distribució i els requisits de la cadena de fred. Els autors arriben a la conclusió que és essencial la col·laboració estratègica entre els sectors públic i privat per a accelerar eficaçment el desenvolupament de la vacuna.


Comentaris

envia el comentari