Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge d'arxiu d'una vacuna contra la Covid-19

Els experts avisen: Caldrà vacunar-se diverses vegades contra la Covid-19 en el futur

La farmacèutica Moderna preveu que les mutacions de virus faran que es converteixi en una cosa semblant a la grip

Imatge d'arxiu d'una vacuna contra la Covid-19
La farmacèutica Moderna preveu que les mutacions de virus faran que es converteixi en una cosa semblant a la grip | iStockPhoto (Teka77)

Des de fa poc menys d'un mes, Espanya i gran part d'Europa es troben immerses de ple en la campanya de vacunació de la Covid-19, gràcies a les vacunes de Pfizer i de Moderna, que són les primeres que han rebut el vistiplau de la Comissió Europea i l'Agència Europea del Medicament.

Les dues vacunes tenen més d'un 93% d'eficàcia per prevenir la malaltia, o almenys les seves conseqüències més greus, però encara queden moltes incògnites per resoldre sobre la seva immunitat, la durada o sobre si serà necessari tornar a vacunar-se amb el pas del temps.

Els assajos clínics realitzats fins ara asseguren que les vacunes actuals tenen una immunitat de diversos mesos, però es desconeix fins a quin punt arriben perquè cal que passi el temps i seguir estudiant l'evolució dels pacients que se l'han administrat.

Així i tot, alguns experts ja s'han aventurat a exposar les seves teories sobre què pot passar amb la Covid-19 en el futur, quan gran part de la població estigui vacunada. El CEO de Moderna, Stéphane Bancel, ha estat un dels que s'ha pronunciat sobre aquest tema i ha assegurat que és possible que, en el futur, sigui necessari tornar a vacunar-se contra la Covid-19 per renovar la immunitat, com a mínim en el cas dels més joves.

Sobre aquest aspecte, Bancel creu que, encara que la nova variant descoberta al Regne Unit -molt més contagiosa i que ja s'ha detectat en 60 països- no altera l'efectivitat de la vacuna, és possible que altres mutacions sí que acabin afectant, per la qual cosa caldria modificar les vacunes per adaptar-les als canvis del virus, una cosa semblant al que passa amb la grip, que muta cada any i obliga a fer modificacions en les vacunes.

[predef]catalunya-diari-625[/predef]

Els científics consideren que, amb el temps, serà necessari «redissenyar» la vacuna, però gràcies a la nova tècnica emprada amb ARN missatger, això no hauria de suposar un problema, ni per la seva dificultat, ni pel temps necessari per fer-ho.

Aquestes vacunes amb ARN missatger no inoculen el virus atenuat, sinó que són simplement «missatges» que s'introdueixen en el nostre organisme i que contenen la informació genètica de virus perquè el nostre sistema immune l'identifiqui i aprengui a combatre'l quan el virus real entra al nostre cos. D'aquesta manera, la persona no està malalta quan li posen la vacuna, però el cos aprèn a desenvolupar els mateixos anticossos.

La qüestió és que aquesta tècnica de creació de vacunes és nova i encara no hi ha prou informació per saber si ofereix una immunitat tan duradora com les vacunes habituals, que sí que introdueixen el virus real en el nostre cos.

La bona notícia és que, en el cas d'haver de tornar a vacunar-se, i fins i tot d'haver de canviar les vacunes per la mutació del virus, aquest serà un procés fàcil i ràpid. Es va trigar 42 dies a desxifrar el codi genètic de la variant xinesa de la Covid-19 i es preveu que en 30 dies pugui aconseguir-se, en el cas de les noves soques que vagin apareixent.

La Covid-19 es convertirà en una malaltia estacional

Precisament l'evolució del coronavirus és un altre dels aspectes que més preocupa els científics. Diversos estudis han avançat que la seva possible evolució serà convertir-se en una malaltia estacional, més lleu, però recurrent al llarg de les nostres vides.

La tendència natural de la majoria de virus és atenuar-se amb el temps, perquè, si entra amb massa força i la taxa de mortalitat en els seus hostes és molt elevada, acabaria quedant-se sense hostes, i això suposaria que no podria sobreviure. Per aquesta raó, la majoria de virus acaben sent més lleus, encara que sovint a canvi de ser més contagiosos.

Aquest és el futur que molts experts preveuen per al coronavirus, i l'arribada de les vacunes podria accelerar el procés. A la llarga, podria no ser més que una grip, que obligarà a seguir vacunant a grups de població més vulnerables, però que la resta de la població podrà passar de forma lleu, especialment després d'estar immunitzats per les vacunes.

De fet, alguns científics van més enllà i ja han assegurat que en el futur seran els nens els més afectats per la malaltia, com ja passa amb moltes malalties d'aquesta mena. L'explicació recau en el fet que els adults ja estarem immunitzats, mentre que les noves generacions seran «verges» davant el virus.

Afortunadament, el coronavirus actual ha demostrat tenir poca incidència en els més petits, de manera que en un futur serà normal que els nens passin la malaltia i quedin immunitzats davant ella, de manera que quan siguin adults la passaran com un refredat o una grip més.