Imatge d'un sismògraf

Avís dels experts: zones d'Espanya podrien patir un terratrèmol de gran magnitud

Espanya està situada al límit d'una placa tectònica, de manera que les possibilitats d'un gran terratrèmol són elevades

S'ha afirmat que Espanya reuneix moltes característiques per a patir un terratrèmol que podria causar una gran devastació.

Els últims esdeveniments geològics que estan assotant l'illa de La Palma han posat en alerta tots els experts de país. El comportament impredictible del volcà Cumbre Vieja i els constants sismes de la zona estan generant un augment notable del volum d'estudi.

Els experts estan centrats a estudiar aquesta activitat i la repercussió que pot tenir a l'illa. A més, els moviments terrestres també són una altra de les grans preocupacions que tenen.

No obstant això, hi ha diversos equips d'investigació que tenen la mirada posada en altres llocs del país. La preocupació per la possibilitat d'altres catàstrofes està ocasionant una pressió addicional per a alertar la població.

Des de fa diverses setmanes, molts investigadors han assegurat que Espanya és molt susceptible de patir altres cataclismes. La seva situació geogràfica fa que sigui vulnerable a un altre tipus de successos, les conseqüències dels quals poden ser pitjors que les que s'estan vivint a l'illa.

Aquesta setmana, els experts han avisat la població sobre un possible gran terratrèmol que podria assotar el país. A més, han aprofitat la intervenció que han fet als mitjans per a criticar les legislacions vigents sobre les catàstrofes naturals.

El gran terratrèmol que podria destruir Espanya

La situació que s'està vivint a La Palma posa en evidència la manca de normatives i protocols d'actuació que tenim al país. Les mesures que s'estan adoptant sorgeixen de les decisions personals de les autoritats.

Tot i la bona feina que estan fent, s'està creant un clima de confusió i desorganització que entorpeix les tasques de protecció. L'activitat volcànica està molt present a l'arxipèlag, per la qual cosa crida l'atenció que no es compti amb simulacres o ordres d'actuació.

El problema rau en la manca de legislació i preparació del país pel que fa als desastres naturals. Moltes lleis en relació amb aquest tipus de successos estan desactualitzades o porten tant de temps en vigència que no s'atreveixen a modificar-les. Potser es considera un assumpte de menys importància, però les repercussions que pot tenir en tots els àmbits suposa un risc més elevat del que s'esperava.

Aquesta ha estat una de les principals crítiques que els experts llancen a les institucions competents. Amadeo Benavent, catedràtic d'estructures de la Universitat Politècnica de Madrid, ha volgut dir la seva al respecte.

En una intervenció a La Sexta, va afirmar que Espanya no compta amb una legislació adequada i actualitzada sobre els sismes. De fet, ha matisat que al país no hi ha consciència del risc imminent d'aquest tipus de moviments, de manera que es genera una falsa sensació de seguretat.

Benavent va assegurar que «és alarmant que encara tinguem una normativa sísmica de l'any 2002, completament desfasada». A més, assegura que està fonamentada amb mapes sísmics d'esdeveniments del passat, per la qual cosa cal actualitzar-la.

Aquest debat el va portar en relació amb els últims resultats que s'han obtingut sobre la situació sísmica del país. Va assegurar, amb total rotunditat, que la geografia del país compta amb moltes de les característiques per a patir un gran terratrèmol.

Espanya té un alt risc d'activitat sísmica a causa del lloc on està situat, a la vora d'una de les plaques litosfèriques, conegudes com a tectòniques, més actives del món.

La placa en qüestió és l'europea, que abasta tot el continent i es troba unida a la placa africana. Amadeo Benavent va informar que les dues estan en constant fricció, el que genera una gran quantitat d'energia que s'acabarà alliberant. Aquesta tensió s'allibera a través dels sismes i, en funció de l'acumulació, la magnitud d'aquests varia.

Sens dubte, unes advertències que s'han de tenir en compte  per a evitar les conseqüències nefastes que anuncien. Esperem que els responsables estiguin a l'altura i alertin la població.