Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de les inundacions que el temporal va provocar a Alcanar, a Tarragona

La pujada del nivell del mar afectarà milions de persones en pocs anys

Cada vegada sembla més clar que les inundacions pel canvi climàtic seran inevitables

Pràcticament només uns pocs negacionistes s'atreveixen a negar que la vida humana en el nostre planeta corre perill si no fem res per a remeiar-ho. Cada vegada són més i més potents els desastres naturals i meteorològics que ens afecten. I els experts semblen tenir clar que en els pròxims anys acabaran arribant a bona part de la població mundial.

El canvi climàtic fa molt temps que s'ha convertit en una de les prioritats de molts governs. Aquests veuen com en els seus territoris cada vegada hi ha més onades de calor, inundacions causades per les pluges torrencials o grans incendis. Però també miren amb atenció com estan evolucionant els oceans de tot el planeta.

Un dels efectes que comencem a viure i s'espera que es pugui agreujar en els pròxims anys és la pujada del nivell del mar. L'escalfament global cada vegada és major i els pols van perdent la seva massa de gel de manera veloç. Això està acabant de disparar el nivell del mar en bona part del planeta, fent que molts països comencin a veure perillar les seves costes.

Pocs dubtes que l'escalfament global està darrere d'aquest fenomen

Fa dècades que es denuncia l'efecte que tindria en el clima les contínues emissions de diòxid de carboni. Aquestes han afectat de manera clara a l'actual temperatura de la Terra, que no ha parat de créixer des de finals del segle XX.

Els meteoròlegs i altres científics han advertit en multitud d'ocasions que es baten rècords de temperatura de manera continuada. Els estius continuen portant onades de calor més intenses i de major durada. Però aquest no és únic efecte que generen.

Darrere d'aquest canvi climàtic també estan temporals com el de Filomena, que va deixar una nevada històrica en el centre d'Espanya el passat hivern. O també les nombroses i contínues riuades que es veuen cada vegada més al nostre país, en bona part per grans temporals que deixen una gran quantitat de pluja en molt poc temps.

Però sobre la pujada del nivell de la mar dels pròxims anys, un grup d'experts ha llançat un clar advertiment als governs. Es tracta del grup de científics 'Climate Central' que estudien com afecta aquesta pujada de les temperatures als oceans.

S'han posat en un escenari en el qual l'escalfament global porti a uns nivells extrems. Treballen amb barems d'una pujada en les pròximes dècades de fins a uns 4 graus a escala global. I aquesta tindria unes conseqüències inimaginables.

Segons l'estudi que han dut a terme, en cas de produir-se aquesta situació, la mar s'acabaria elevant uns 10,8 metres per sobre del seu actual nivell. Això acabaria afectant el 15% de la població mundial, parlem de gairebé 1.000 milions de persones.

Molts països segueixen sense buscar solucions malgrat que es veuran afectats

La solució per a aquest greu problemes la coneixem tots. Depèn de reduir les actuals emissions, tant en la indústria com a les cases o amb els automòbils. Segur que aquest serà novament un dels punts a tractar en la Cimera del Clima de Glasgow del novembre vinent.

Però malgrat l'amenaça latent, continua havent-hi molts països que no es prenen de debò l'amenaça. I això que diversos d'ells es veuran afectats de manera clara.

Ciutats d'Àsia com Haora (l'Índia), Xangai (la Xina), Hanoi (Vietnam) i Dhaka (Bangladesh) podrien desaparèixer del mapa. Així i tot, els seus governs continuen estant entre els més poc inclinats a prendre cap mesura.

Els científics de l'estudi critiquen durament l'immobilisme d'unes certes autoritats. Creuen que s'està deixant tot per a més endavant, ja que les inundacions no són immediates.

[predef]catalunya-diari-625[/predef]