Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
El volcà Cumbre Vieja en erupció

El volcà no para: una nova colada s'aproxima al mar i hi ha desallotjaments d'urgència

El volcà Cumbre Vieja amenaça de destruir més habitatges a La Palma

L'activitat del volcà de l'illa de La Palma no s'atura i segueix amenaçant els habitants d'aquesta illa canària. I és que l'erupció sorgida a la zona de Cumbre Vieja segueix avançant la seva destrucció sense fer res que res pugui frenar-lo.

En les últimes hores el principal temor és una tercera colada de lava que tot apunta al fet que podria arribar al mar en les pròximes hores. Per la seva banda, a hores d'ara l'erupció ha provocat tres colades diferents. A la inicial que va formar la 'fajana' d'unes 40 hectàrees, hi ha altres més al sud, i avança per l'antiga després de l'erupció del volcà San Juan l'any 1949.

Però és la tercera que ha sorgit més al nord la que ara mateix preocupa més als serveis d'emergència. Aquesta és la que avança a un ritme més ràpid, ja que és la que té major alimentació de magma. Aquest fet ha provocat que augmentin els danys en els conreus i les edificacions.

De moment, ja són 656 àrees afectades i 1.458 edificacions destruïdes. Alhora, aquests detalls de l'evolució eren donats pel director tècnic del Pla Especial de Protecció Civil davant Risc Volcànic de Canàries (Pevolca), Miguel Ángel Morcuende, qui confirma que la llengua nord té dos ramals i que un d'ells arribarà amb tota probabilitat al mar.

El seu avanç en les últimes hores ha estat molt ràpid i ja estaria a menys de 300 metres de la costa. Així doncs, tot apunta que o bé acabarà creant una nova 'fajana' a la Platja del Perdido o s'unirà a l'existent.

Malgrat tot, encara no està clara quina serà la seva evolució. «No li puc dir quina probabilitat horària pot arribar. Suposem que, amb el flux que hi ha darrere i tal com s'està comportant el centre emissor, ho faci i no trigui molt, però no podem dir exactament quan», explicava Morcuende.

Entre altres coses, en les últimes hores s'ha notat també un augment de l'activitat sísmica. I és que s'han produït tremolors entre 4 i 35 quilòmetres i una magnitud màxima de 3,6. Això podria ser degut a una recàrrega de lava del volcà.

Noves evacuacions de manera urgent a la zona de Los Llanos

El que està clar és que l'avanç de la lava segueix posant en perill la vida de molts canaris, per això aquest dimarts, uns quants centenars van veure's obligats a abandonar les seves cases gairebé sense res.

Llavors, 800 van ser les persones que van haver d'evacuar la zona de la Laguna en el municipi de Los Llanos de Aridane. I tot perquè es preveu que aquesta nova llengua de lava afecti aquesta zona en les pròximes hores.

Per ordre del Pevolca, van haver d'abandonar les seves cases durant la tarda aquest dimarts, 12 d'octubre. Només entre les 13.00 i les 19.00 hores van poder recollir totes les pertinences que poguessin a més dels seus animals domèstics.

Un cop fet, van traslladar-se a un punt de reunió, ubicat al Campo de Lucha Camino León a Los Llanos de Aridane. No obstant això, no és descartable que puguin tornar a casa seva a recollir més coses en les pròximes hores, ja que tot dependrà si l'evolució de la lava ho permet.

Precaució per la cendra, encara que millora la qualitat de l'aire

Alhora, en les últimes hores, s'aixecava el confinament a unes 3.000 persones que s'havia decretat el passat dilluns. Aquest es va imposar als veïns que vivien prop de la zona industrial del Carreró de la Gata, en Los Llanos de Aridane.

Cal recordar que tot es va produir després que la lava arrasés una empresa de formigó d'aquest polígon, puix que el contacte del foc amb certs materials va produir un núvol tòxic. Actualment, consideren que és òptima com també és «raonablement bona» en les proximitats del volcà.

Ara mateix, l'altra gran preocupació segueix sent la cendra, sobretot sabent que la columna de fum ja arriba als 4.000 metres.