Tres infermeres en l'UCI de l'Hospital Isabel Zendal de Madrid.

El virus que torna a la tardor: «Doble infecció més greu»

Diversos viròlegs posen de manifest que és possible infectar-se alhora de grip i coronavirus

La grip s'accentuarà aquesta tardor i hivern a Espanya. El coronavirus deixarà pas a la grip, ja que, entre altres coses, l'any passat els nostres sistemes immunes no van generar defenses contra aquest virus. «Quan la grip es contagia menys, la immunitat grupal es ressent», avisaven els experts.

Des del Regne Unit es llança un advertiment que poden produir-se infeccions dobles que augmentarien el risc de mort. Malgrat tot, «no cal espantar-se, cal proposar a la gent que es vacuni de la grip». Així ho explica a 'Nius' el viròleg de la Universitat Autònoma de Madrid, José Antonio López Guerrero.

Infeccions dobles i de major gravetat per a aquesta tardor

«Es podrien donar infeccions dobles, sí, i això no significa que un virus anul·li el potencial patogènic de l'altre», assenyala Guerrero. «Una infecció en la mateixa persona amb els dos virus podria ser molt més greu. Que els dos virus cohabitin en el mateix hoste podria comportar més risc de simptomatologia i més risc de defunció, segons la vulnerabilitat de cada persona», explica.

Jenny Harries (Agència de Seguretat Sanitària del Regne Unit), avisa del risc de contagiar-se de tots dos virus al mateix temps. I és que duplica les opcions de morir respecte a les que existeixen només amb el coronavirus.

López Guerrero conta que «hi ha dades que indiquen que, si has passat abans una infecció de grip, el teu sistema immunitari primari està més actiu. I podria protegir-te d'una infecció d'un altre virus».

Pot dir-se que el teu sistema immune està alertat, però això no ocorre així «en el cas que les dues infeccions siguin simultànies».

Tots dos virus «afecten cèl·lules molt semblants de la mucosa respiratòria», si bé la grip muta més, i tenen «mecanismes d'infecció independents. Haver estat tant de temps protegint-nos del coronavirus ha fet que la grip circuli menys. D'alguna forma, s'ha perdut entrenament immunològic contra aquest virus», exposa l'expert.

Juan Antonio Sanz Salanova, expert en Salut Pública, explicava fa uns dies que serà vital continuar utilitzant la mascareta en interiors durant els pròxims mesos. «L'any passat no va haver-hi grip i enguany, ens enxamparà amb menys immunitat», deia.

López Guerrero adverteix que «en haver circulat menys, el virus de la grip també ha estat menys vigilat. Sembla que les soques que estan arribant no han estat considerades per a desenvolupar les vacunes d'aquesta temporada».

Però el missatge és clar, i és que cal vacunar-se contra la grip. Els experts veuen molt important, de cara a l'hivern, estar vacunats contra aquest virus.

Aquesta tardor-hivern les vacunes de la grip són «el doble d'importants», assegurava Rochelle Walensky, directora dels CDC dels Estats Units. Jenny Harries, des del Regne Unit, també posava el focus en això.

Els viròlegs consultats opinen que s'haurien de «realitzar campanyes de vacunació massiva i enfocar-se a vacunar als principals impulsors d'aquest virus, els nens». El Ministeri de Sanitat espera arribar a percentatges de vacunació contra la grip del 75% en majors i personal sanitari. També desitgen aconseguir el 60% en embarassades i persones de risc.

«Aquesta tardor-hivern veurem molts casos»

Veient aquesta situació, és possible que la grip que ve sigui més mortal. «Aquest virus podria arribar a més població i llavors, estadísticament, produiria més mortalitat. Si infecta a més, el que pot ocórrer és que, puntualment, pot causar estralls en unes certes persones», avisa Guerrero.

A més, vacunar-se contra aquest virus pot baixar les opcions de patir aquesta doble infecció. El viròleg apunta que «això és possible».

«Aquesta tardor-hivern veurem molts casos». Posa el focus també en què el virus causa «entre 5000 i 10.000 morts a Espanya a l'any, això són entre 500 i 1.000 morts al mes. La infecció doble podria augmentar aquest índex de mortalitat», conclou.

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.