Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Gonzalo Bernardos parlant mirant a la càmera

L'avís contundent de Gonzalo Bernardos sobre els supermercats: «s'han passat»

Gonzalo Bernardos ofereix la seva valoració sobre la situació dels supermercats

Gonzalo Bernardos ha volgut llançar un avís seriós als supermercats. El preu de la majoria de productes ha pujat de manera exagerada durant els darrers mesos. Això ha provocat un canvi important en els hàbits dels consumidors.

L'economista considera que en la situació econòmica actual, les famílies reparen més en la quantitat que en la qualitat a l'hora de comprar. A més, subratlla que aquests establiments «estan preocupats perquè s'han passat molt i els està caient molt la recaptació». Així ho va assegurar durant la seva intervenció al programa 'LaSexta Xplica'.

És cert que el preu de la cistella de la compra s'ha encarit molt des de fa una mica més d'un any. Tot i les rebaixes a l'IVA en els productes considerats essencials no es va aconseguir el propòsit de contenir aquestes pujades. Ara, el consumidor compra únicament allò que necessita i deixa en un segon pla aquells capricis que es podia permetre.

També fa tot el possible per cercar les ofertes i les botigues que ofereixin els millors preus. Per això, si cal, recorre diversos establiments a la recerca de l'opció més avantatjosa.

Gonzalo Bernardos carrega contra els supermercats

Fa uns mesos, Gonzalo Bernardos criticava els supermercats arran de la reducció de l'IVA. En vista del resultat obtingut entenia que aquesta mesura «només ha aconseguit que es forrin més», va dir a Onda Cero.

Gonzalo Bernardos intervenint a La Sexta Noche, mirant a càmera i movent la mà
Gonzalo Bernardos creu que la recaptació dels supermercats ha caigut | La Sexta

El mes de febrer passat carregava contra el ministre d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas. Un cop més insistia que s'havia «tocat sostre» respecte a l'augment dels preus dels aliments, però les paraules no van acabar de convèncer l'economista.

Aleshores assegurava que «les matèries primeres alimentàries estan baixant de preu des d'abril. Però no ho hem notat». En aquest sentit, també responsabilitzava de l'encariment dels articles de la cistella de la compra les cinc grans companyies alimentàries.

Són les que controlen la quota de supermercats i s'ocupen de determinar els preus. Indicava fa uns mesos que «no estan disposades a sacrificar-se ni un pèl, a deixar de guanyar alguna cosa». De fet els definia com «el principal factor inflacionari».

Entenia que la decisió de rebaixar l'IVA de certs articles bàsics no havia aconseguit el fi inicialment marcada. Sobretot perquè els grans beneficiats havien estat els supermercats, que «es forren més a costa de l'erari públic». Per la seva banda, els clients hauran de conformar-se amb «molles en matèria de baixada de preus».

Possibilitat de seguir l'exemple de França

Gonzalo Bernardos es va pronunciar al març sobre una mesura adoptada per França. Els seus supermercats van acordar «rebaixar alguns productes a costa del benefici», va escriure al compte de Twitter. Tot i això, no es mostrava tan esperançador amb la possibilitat que aquesta idea es traslladés a Espanya.

«No espereu que facin el mateix els espanyols; han tingut moltes oportunitats i s'han negat a fer-ho», va sentenciar. La proposta gala va consistir a reduir de manera temporal el preu dels productes essencials al mínim possible. Era la manera que tenien d'ajudar les famílies encara que això afectés els marges de benefici dels negocis.

Primer pla d'una dona comprant iogurt líquid a un supermercat
La reducció de l'IVA no ha aconseguit frenar la pujada de preus | Getty Images

L'economista proposava que s'establissin diferents opcions de cistelles bàsiques. Així, les llars amb menys recursos podrien «satisfer les necessitats sense tenir els problemes d'ara per arribar a final de mes».

Des de la Federació Espanyola d'Indústries d'Alimentació i Begudes (Fiab) també van voler defensar el seu paper. Van indicar que feien «esforços per absorbir» part dels costos de producció. Afegien que tots coincidien que «és un problema de la cadena i no d'una baula». Segons la seva opinió, aquesta pujada dels preus no estava motivada per un «comportament anormal ni per un enriquiment de les baules».