Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Foto de Gonzalo Bernardos

L'avís de Gonzalo Bernardos als qui volen demanar una hipoteca aquest 2023

Gonzalo Bernardos llança una advertència a tots aquells que comprin una casa enguany

L'economista Gonzalo Bernardo ha posat en alerta totes aquelles persones que tinguin previst comprar una casa al llarg del 2023. La situació econòmica mundial, amb una pujada important dels tipus d'interès, no convida a fer aquestes inversions. Tanmateix, aquest expert s'atreveix a vaticinar què passarà a Espanya al llarg dels pròxims mesos.

La pujada de l'euríbor, que se situen per sobre del 3 %, ha provocat un increment del cost de les hipoteques de tipus variable. Al gener es va arribar al 3,288 %, la qual cosa va implicar un encariment de gairebé el 44 %, fet que suposa uns 230 € més al mes. Al cap de l'any, això es tradueix en gairebé 2.760 €.

Sembla que aquesta situació es prolongarà en el temps i que no és temporal. Gonzalo Bernardos explica que no és el millor any per invertir en un habitatge. Es tracta d'alguna cosa en què coincideixen la majoria d'economistes i especialistes al mercat immobiliari.

Gonzalo Bernardos en La Sexta
Considera que seria més convenient esperar per «fer aquesta inversió». | Getty Images

El professor d'Economia revelava a La Sexta el que encara ha d'arribar. Estima que «els estalvis no baixaran el 2023, ja que l'ocupació continuarà una mica bé. Augmentarà l'ocupació, no es destruirà. L'estalvi està centrat prioritàriament en les famílies de rendes mitjanes-altes i altes».

Segons la seva opinió, el destí dels estalvis, quan no pararan als dipòsits, acaba en inversions immobiliàries. Tot i això, enguany no és el millor per comprar una casa, ja que existeix una «recessió immobiliària». Considera que el més convenient seria esperar a final d'aquest any o 2024 per «realitzar aquesta inversió».

A tot això caldria sumar-hi la situació d'incertesa que afecta tothom i de la qual Espanya no n'està exempta. Sobretot, pel conflicte a Ucraïna, l'elevada inflació i el creixement imparable dels preus.

Les previsions de Gonzalo Bernardos sobre les hipoteques

Gonzalo Bernardos assenyalava fa uns dies a 'Al rojo vivo' que l'euríbor continuarà creixent. Això afectarà de manera rellevant la butxaca de les famílies espanyoles, sobretot per a les que tinguin un préstec de tipus variable.

La presumible pujada de l'indicador referencial fins al 4 % tindrà conseqüències importants per a les economies domèstiques. Apunta que «els hipotecats que tinguin l'euríbor a un any més l'1 % estaran pagant-ne el 5 %». És un percentatge excessivament alt, sobretot si es compara «amb el 0,5 % que pagaven l'any passat».

Una mesura que afectarà 4 milions de llars

S'estima que a Espanya uns 3,7 milions de préstecs són de tipus variable. Per tant, amb aquesta actualització hauran d'abonar molt més en les seves quotes mensuals. En qualsevol cas, com recull el diari As, el 70 % de les hipoteques contractades són de tipus fix. Això fa que no hi hagi tants afectats amb la pujada dels interessos.

Foto d'una persona signant un document amb un bolígraf.
Les hipoteques arribaran al 5 % al llarg de 2023. | Getty Images

Mesures proposades per contenir aquests increments a les hipoteques

El PSOE rebia en els darrers dies una proposta per part dels seus socis de govern d'Unidas Podemos. Posaven sobre la taula l'opció de 'sostre a l'euríbor', que implicaria limitar l'augment de les quotes de les hipoteques variables. S'utilitzaria només sobre les que estiguessin per sota dels 300.000 €.

A més, aquesta mesura s'aplicaria durant un any, amb l'euríbor del juliol, que va ser del 0,9 %, més un 0,1 %: en total, s'arribaria a l'1 % d'interessos. Per això, la formació morada s'empara en l'article 149.1.13 de la Constitució, el qual determina la competència de l'Estat a l'hora de fixar «les bases i la coordinació de la planificació general de l'activitat econòmica».

      Imatge del logotip de WhatsApp     NOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!