Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'un noi jove a la perruqueria

Gir d'última hora amb els brots de tinya a les perruqueries: «Estem convençuts»

Les perruqueries també han volgut donar el seu punt de vista

Els brots de tinya denunciats pels dermatòlegs espanyols tornen a protagonitzar un nou capítol. I és que són milers les perruqueries de tot el país que s'han vist afectades per aquesta notícia.

Des d'aquest sector tenen el convenciment que no són els responsables d'aquest problema, tal com recalca l'Aliança Empresarial de la Imatge Personal, que aglutina diverses associacions professionals, en un comunicat. Així, descarten que «estem parlant d'un brot que s'està produint de forma generalitzada».

Al seu dia, els metges van alertar de la presència de tinya després de fer un estudi i apreciar 107 casos. Tanmateix, els negocis intenten restar transcendència a aquestes dades, ja que entenen que no s'ajusten a la realitat. Durant el període de temps analitzat «s'han produït un mínim de 270 milions de serveis de perruqueria», justifiquen.

Logotip de l'aplicació WhatsApp NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp 

Això vol dir que la incidència ha estat mínima. De fet, l'eleven únicament al 0,0000004%. També neguen que hi hagi una relació entre el brot detectat i les perruqueries de baix cost o els talls 'slicked back'. «Tampoc la tenen específicament les barberies ni les perruqueries en general», apunten.

Imatge d'un perruquer tallant cabells
El brot de tinya ha tingut una incidència mínima, segons els professionals | GETTY IMAGES

Consideren injust que es responsabilitzi tot el sector

En un comunicat, les diferents associacions del sector assenyalen que «no es pot culpar ni estigmatitzar una part del sector. Als professionals de les barberies i ni de bon tros culpabilitzar tot un gremi». Per tant, sol·liciten que no se centri tota l'atenció en un tipus de tall determinat.

És més, insisteixen que el més just seria «parlar de simplement rasurat o més aviat també per contacte amb altres elements del saló». Afegeixen que actualment les màquines es fan servir tant en homes com en dones, perquè és l'eina s'utilitza majoritàriament per a «multitud de talls de tendència d'actualitat i estils», defensen.

Defensen que apliquen mesures d'higiene

D'aquesta manera, pretenen deixar clar que ells no tenen cap mena de responsabilitat en tot el que va passar. Així doncs, els casos que s'han pogut donar poden considerar-se d'aïllats, segons les xifres aportades.

Fins i tot, els hi recorden a les autoritats i als dermatòlegs que a partir de la pandèmia es van veure obligats a potenciar els protocols d'higiene. A partir d'aquí es van tornar més curosos amb tot allò que té a veure amb la neteja i la desinfecció: sigui de les eines de treball o dels elements del saló.

Fins i tot en alguns llocs continuen respectant aquests plantejaments perquè consideren que és el més correcte. «Estem convençuts que, a la majoria dels establiments, es duen a terme les mesures i cures adequades», destaquen.

Foto d'una persona tallant-li els cabells i pentinant una altra.
Les perruqueries denuncien que l'estudi del brot no s'ajusta amb la realitat | Getty Images

Com és lògic intenten fer una crida a la calma, perquè la situació no és gens greu ni té conseqüències sobre els clients. Demanen que se segueixi confiant en aquests professionals. De fet, expliquen que «el 99,9% compleixen de forma escrupolosa amb els protocols higienicosanitaris».

Per tant, no hi ha motius per alarmar-se. A la seva defensa esgrimeixen que «els brots de tinya» solen donar-se amb més freqüència en altres escenaris. I esmenten les escoles, ja que hi ha «més contacte físic proper en edats compreses entre els 3 i 14 anys».

Els dermatòlegs posaven el focus als joves

Els dermatòlegs van denunciar que aquests casos de tinya resultaven més comuns entre els joves. Sobretot entre aquells que optaven per rasurar-se una part del cap. I a més ho feien amb una certa regularitat, gairebé cada setmana.

Aquests problemes els vinculaven a una manca d'higiene per part de les perruqueries, ja que contagiava d'un client a un altre per no netejar de manera adequada les màquines i les eines de tall. Però la incidència, com hem pogut comprovar, ha estat mínima.