La sorpresa dels pensionistes i la indignació dels sindicats causen una forta polèmica. I és que, la resposta d'aquests col·lectius ha sorgit arran del darrer anunci de José Luis Escrivá, el ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions.
Els càlculs duts a terme pel Govern han acabat en una possible actualització de les pensions per als pròxims anys. I malgrat que el ministre encara no ha revelat dates a la presentació de la seva proposta, tot indica que les prestacions podrien ascendir.
S'espera que augmenti el valor de les pensions
Segons les dades de la Moncloa, la pensió mitjana del sistema ha pujat a 1.087,5 euros mensuals el darrer any, un 5,4% més respecte a l'any passat. Aquesta quantia fa referència a les diferents classes de pensió, sigui per jubilació, incapacitat permanent, viduïtat, orfandat o en favor de familiars.
Tot i això, el ministre Escrivà assegura que l'any que ve podrien ascendir encara més aquestes xifres mitjanes. Les previsions del Govern són optimistes i preveuen que la quantia per aquest tipus de prestacions augmenti prop del 8% de cara al 2023.
No serà, però, fins a l'1 de gener del proper any quan puguem corroborar aquesta esperada revaloració. Serà llavors quan es podrà calcular el valor de les pensions en funció del resultat de l'IPC dels mesos de novembre del 2022 i desembre del 2021.
El ministre assegura que la situació econòmica millora
El missatge de tranquil·litat per part d'Escrivà als pensionistes ha continuat recordant que les pensions s'actualitzaran al novembre segons la inflació mitjana.
El repunt de l'IPC al llarg d'aquest any sembla no haver preocupat el ministre, que ha continuat explicant el següent: «El saldo entre ingressos i despeses només reflecteix una millora de la situació. Està en una llei que es va aprovar al Parlament per donar total certesa als pensionistes».
Tot i l'increment de la despesa, Escrivà ha confirmat que els ingressos per cotitzacions també han crescut un 8,5% aquest mateix any. Per tant, el Govern té la previsió d'acabar l'any 2022 amb un dèficit de la Seguretat Social al 0,5% del PIB. A més, les autoritats confien que no hi haurà pèrdua del poder adquisitiu dels pensionistes.
«Han d'estar tranquils que el seu poder adquisitiu es manté precisament perquè en situacions com aquestes és quan l'acció protectora de la Seguretat Social es desplega particularment per a aquestes persones», ha volgut garantir el ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions
Experts alerten del perill d'aquestes mesures
Tot i això, el col·legi d'actuaris ja temia des de fa unes setmanes les conseqüències de la reforma de pensions plantejada pel ministre. «La reforma d'Escrivà desprotegeix les pensions futures i no garanteix l'equitat del model espanyol», asseguraven.
A més a més, estan convençuts que la pujada anual de les pensions amb la inflació i les mesures del Govern provocaran un augment de la despesa de la Seguretat Social.
A més d'això, aquesta no ha estat l'única crítica que el ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions ha rebut després de l'anunci esperat. I és que la negativa de molts sindicats s'ha referit a l'augment del còmput de les cotitzacions, que el Govern té la intenció de situar-la a partir dels 25 anys.
L'SMI també podria patir un canvi properament
Escrivá tampoc s'ha tallat a parlar sobre la propera actualització del Salari Mínim Interprofessional (SMI). Un assumpte al qual ja es va comprometre el Govern per a aquesta legislatura i en què ja treballa la ministra de Treball, Yolanda Díaz.
Tot i això, ja han avançat que el nou SMI per al 2023 vindrà determinat pel 60% del salari mitjà a Espanya. El ministre ha subratllat, no obstant això, que «mai no s'ha tancat cap xifra» i la decisió final recau sobre el Govern.