Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'una mestra d'escola amb els seus alumnes

Avís del Govern a tots els pares sobre els llibres de text per la tornada a l'escola

El material escolar i, en concret, els llibres de text són una important càrrega econòmica per als pares

A punt d'un nou curs escolar, les llibreries i les papereries es comencen a omplir de pares i mares que busquen desesperadament el material escolar abans d'acabar l'estiu.

Tot i això, les noves reformes educatives aprovades per les autoritats estan deixant les famílies amb molts dubtes pel que fa al curs vinent. Davant de la incertesa, les autoritats del Govern espanyol han estat obligades a puntualitzar les noves mesures escolars.

Els pares reben un avís sobre els llibres de text escolars

La ministra d'Educació i Formació Professional, Pilar Alegría, ha estat l'encarregada de deixar clar a les comunitats autònomes l'ús dels llibres de textos de cara al nou curs.

Andalusia i Múrcia, totes dues amb un govern del PP, han anunciat que continuarien amb els llibres de text de la LOE, l'anterior llei educativa. Tot i això, la ministra ha volgut advertir que les lleis educatives s'han de complir «tant sí com no».

Els editors dels llibres de text també han advertit que la falta de molts decrets autonòmics per aprovar dificulta la garantia que tot el material arribi a temps. Alegría afirma que el Govern espanyol ja ha aprovat els decrets que li corresponien, però que són algunes comunitats autònomes les que encara no han complert la seva part. «Els llibres de text s'han d'adaptar als nous decrets d'educació de totes les etapes educatives», apunta.

Foto de llibres de text.
Des del 1998 l'ús de llibres de text per part de les escoles és voluntari. | Getty Images
 

Seran els professors els que escullin el material per a les seves classes

Tot i això, també ha recordat que els llibres de text són un material pedagògic voluntari. Són els professors i l'equip directiu de cada centre educatiu els qui disposen de llibertat per triar i decidir quins llibres es fan servir a les classes.

«Cal valorar clarament i respectar la professionalitat dels mestres i professors d'aquest país, que són, com dic, els que decideixen i els que trien l'ús dels llibres de text com de qualsevol altre material pedagògic que es puguin fer servir als centres educatius», ha afegit.

Aquest plantejament ha rebut les crítiques el Partit Popular, que ha iniciat «un debat profundament negatiu», segons apunta la ministra. I volgut recordar que aquesta voluntarietat s'aplica des del 1998, sota el govern del PP i per decisió de la llavors ministra d'educació, Esperanza Aguirre. Per això, la portaveu de l'actual govern ha demanat prudència a l'hora de fer certes manifestacions.

Educació promet climatitzar els centres educatius

La mateixa ministra també ha anunciat una mesura que tenia molts pares preocupats per la salut dels seus fills: la climatització de les aules. Pel que sembla, el Govern espanyol ja treballa en un pla «d'adaptació climatològica» per a les escoles. Es preveu una inversió de més de 200 milions d'euros que haurà de ser aprovada als pressupostos generals de l'Estat per al 2023.

«Ara, i més amb aquesta crisi climàtica que estem patint, una de les noves línies que volem adoptar en aquest futur pressupost és, efectivament, una línia important amb una quantitat considerable de milions d'euros per poder adaptar climàticament els centres educatius a través, com dic, d'un programa de cooperació», avançava Alegría a Europa Press.

200 milions d'euros destinats a la climatització de les aules

L'objectiu és dotar els centres educatius d'una protecció que garanteixi més seguretat als estudiants tant en èpoques estivals com a l'hivern.

Tot i que són molts els centres moderns que estan adaptats climàticament, la portaveu recorda que a Espanya hi ha escoles de més de 100 anys. «Pensant especialment en aquests centres educatius, volem posar en marxa aquest nou pla de cooperació territorial per adaptar climàticament els centres educatius», insisteix.

Com que es tracta d'una competència de cada autonomia, el pla s'ha d'acordar amb cadascuna de les comunitats. Per això, les autoritats insisteixen a treballar conjuntament els criteris de repartiment, que dependran del nombre de centres o el nombre d'estudiants. «A partir d'aquí, d'una manera molt ràpida es faria aquesta distribució de fons», ha continuat.

Tot i això, preocupa que aquest pla es vegi afectat per les pròximes mesures que s'han d'aprovar després del decret d'estalvi energètic. Unes primeres mesures que, per cert, ja es comencen a aplicar a tot Espanya després de ser establertes per pal·liar la dependència energètica de Rússia.