Foto de bitllets de 50 euros.

Avís del govern: milers de persones perdran l'ajuda que reben mes a mes

La pèrdua suposarà una garrotada per a determinats col·lectius

En unes setmanes, amb l'entrada del nou any, s'esperen grans novetats. Entre les més importants trobem que algunes de les ajudes que el Govern ofereix actualment a Espanya desapareixeran. Són mesures temporals, que tenien el propòsit de pal·liar l'impacte de la inflació i la pujada de preus.

Un dels col·lectius més castigats per aquestes mesures seran els autònoms. Aquests, a més, hauran de suportar una important variació en les seves quotes, ja que a partir del proper any cotitzaran en funció dels ingressos.

L'ajuda que estan a punt de perdre milers de persones

El decret aprovat pel Govern fa mesos incloïa una rebaixa de l'IVA al rebut de la llum. Els usuaris amb una potència màxima de 10 kW podien reduir-la del 10% al 5%. De fet, eren molts els treballadors per compte propi que quedaven exclosos d'aquesta ajuda per aquesta limitació.

Imatge d'una persona comptant bitllets de 50
Els autònoms perdran bonificacions l'any que ve | Getty Images

Tot i això, van ser milers els negocis que es van poder beneficiar d'aquesta mesura en precisar un menor consum. Això sí, a partir de l'1 de gener ja saben que la factura de la llum tornarà a pujar. A més a més de tornar aquest impost al 10%, el més previsible és que les companyies elèctriques comencin l'exercici amb un augment de les factures. És una estratègia que segueixen cada any, i en aquesta ocasió no tenen previst contenir-se.

Els autònoms que siguin pensionistes no contributius o percebin l'Ingrés Mínim Vital també patiran novetats. A partir del proper exercici és previsible que la pujada percentual resulti inferior a la del 2022.

Noves tarifes per als treballadors per compte propi

Sempre s'ha dit que els autònoms era el grup de treballadors que menys atencions rebia per part de l'administració, i potser això és cert tenint en compte la quantitat d'impostos i pagaments que han d'afrontar mensualment. Cal recordar que suposen una mica més de 3 milions de persones al país.

El 2023 hauran de fer front a noves quotes, amb variacions que es produiran fins al 2025. Una cosa que preocupa molt aquells que tinguin intenció de donar-se d'alta els propers mesos és l'import de la tarifa plana. El Govern ha decidit que els interessats assumeixin 80 euros durant dotze mesos, en lloc dels 60 de fins ara.

Foto d'una persona teclejant en un ordinador portàtil.
Les persones que vulguin donar-se d'alta d'autònoms hauran d'assumir una quota més elevada | Getty Images

La quota reduïda únicament s'allargarà per als autònoms que no hagin aconseguit millorar el rendiment i, a més, continuïn per sota del Salari Mínim Interprofessional. Per tant, se'ls aplicarà la quota corresponent al tram de cotització en funció dels ingressos nets. Això els portarà a assumir un increment del 33%. Si algú té previst donar-se d'alta com a autònom properament ho hauria de fer abans de final d'any. Només així afrontaria el pagament de 60 euros en lloc dels 80 previstos per al 2023.

Una altra de les intencions del Govern és finalitzar els ajuts que concedeixen als afectats pel volcà de La Palma. De moment no se sap quins són els seus plans, tot i que tot indica que no les prorrogaran.

S'acaben les ajudes al combustible

Es poden comptar per centenars de milers els autònoms que es veuran perjudicats pel final de les ajudes al carburant. Són molts els taxistes, repartidors, transportistes i professionals per compte propi d'altres sectors els que ho notaran a les butxaques.

Hem de recordar que el proper 31 de desembre finalitza la bonificació dels 20 cèntims per litre de combustible. Tot just queden un parell de mesos perquè arribi aquest moment, però encara no se saben les intencions de l'Executiu. Sobre la taula tenen la possibilitat d'allargar-les a un grup de professionals determinat, però de moment no s'ha concretat res.