Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Dos agents de la Guardia Civil d'esquenes

Avís de la Guàrdia Civil: si tens aquestes 2 'apps' al mòbil, ves amb molt de compte

Es tracten de dues 'apps' molt utilitzades pels joves

La Guàrdia Civil alerta la població dels perills que tenen dues aplicacions molt conegudes i que es fan servir amb força freqüència. En cas que les tinguis descarregades al teu telèfon mòbil, el més preferible és que vagis amb molt de compte.

Posen especial atenció a les plataformes de compravenda d'articles de segona mà. En general, gairebé totes les transaccions que es fan a través d'elles no solen donar problemes, principalment perquè disposen de sistemes segurs de pagament.

Com funcionen les estafes a aquest tipus d'aplicacions?

Tot i això, sempre hi ha la possibilitat que les dues parts d'una operació arribin a un acord per prescindir dels sistemes de pagament. Si fos així, recorrerien a canals externs per comunicar-se i formalitzar el tràmit. Saben que, si es decanten per aquesta possibilitat, el benefici serà més gran, ja que evitaran despeses de comissió.

Tanmateix, tant comprador com venedor perden la protecció que els proporcionen aquestes 'apps'. D'alguna manera se'ls garanteix que tot es faci legalment i sense incidències, per la qual cosa els diners no es perdrien pel camí.

Això últim ha passat amb força freqüència durant els últims temps. De fet, així ho ha alertat la Guàrdia Civil a través de les xarxes socials. Denúncies d'intents de frau a Wallapop i Vinted, publica El Economista.

Unes mans subjectant un mòbil i l'aplicació de WhatsApp oberta
Els estafadors tractaran de posar-se en contacte amb tu a través de WhatsApp. | WICHAYADA SUWANNACHUN's Images

Adverteixen que «si tens a la venda algun producte» en aquestes dues plataformes i reps un missatge determinat, potser t'hauries de posar en alerta. L'estafador t'enviarà un missatge i demanarà que «contactis amb ell a través d'un mètode alternatiu i extern». El més habitual sol ser WhatsApp.

Ara bé, si s'utilitza aquesta estratègia, el més probable és que es pugui «tractar d'un frau», assenyalen. Per tant, no siguis excessivament confiat quan operis a aquestes aplicacions. Cal dir que totes dues són molt segures, però sempre hi pot aparèixer algú amb intenció de dur a terme una estafa.

Recentment, la Guàrdia Civil també alertava d'un altre intent d'engany usant com a esquer la campanya de la Renda.

Aquests són els passos que farà el ciberdelinqüent

L'estafa comença quan un suposat interessat en un dels productes que hi ha en aquestes 'apps' es posa en contacte amb el venedor. Quan li trasllada els seus desitjos de fer la compra, «el ciberdelinqüent incita la víctima a continuar la comunicació fora de la plataforma». Així ho expliquen des de l'Oficina de Seguretat de l'Internauta.

Per procedir així al·lega motius de seguretat. Gairebé sempre mostra interès a recórrer a una aplicació de missatgeria instantània per continuar parlant. Per mitjà d'aquesta comunica que ha fet l'abonament del producte i enviarà un enllaç fraudulent.

Aquest enllaç redirigeix a una pàgina que tracta de suplantar la plataforma de compravenda original. Li indiquen a la víctima que «ha d'introduir les dades bancàries per completar el procés», apunten des d'aquesta entitat.

Resulta molt fàcil ser enganyat per aquests estafadors. Sobretot perquè el web fals que habiliten té força similituds amb el real. Tant els logos com les tipografies són pràcticament iguals. En vista de totes les coincidències, el més probable és que el venedor confiï en la pàgina i faci aquesta gestió. No obstant això, si proporciona les dades de la targeta, corre el risc que els delinqüents hi facin càrrecs. Avisen que han detectat casos en què fan «càrrecs per a compres de criptomonedes».

Com evitar l'estafa?

Qualsevol pot ser estafat, per això cal extremar al màxim les precaucions. Sempre que sigui possible, tracta de fer qualsevol transacció a través de plataformes segures, els quals faran d'intermediàries i tu no t'hauries de preocupar de res. Les autoritats també insisteixen que no obris mai enllaços que et facilitin tercers, ja que podrien ser fraudulents i crear-te un contratemps seriós.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!