Foto d'una persona teclejant en un ordinador portàtil.

L'avís d'Hisenda a milers d'autònoms a Espanya: el 28 de febrer

No presentar el model 347 quan i com cal pot comportar una multa o una inspecció

Milers de treballadors per compte propi han de presentar el pròxim 28 de febrer el model 347 a Hisenda. Es tracta d'una declaració informativa a què l'administració dona molta importància. No presentar-la pot comportar una inspecció al negoci per part dels funcionaris.

Estan obligats a lliurar aquesta documentació tots els autònoms que hagin fet operacions superiors a 3.005,06 €, amb terceres persones. És informació crucial per a l'Agència Tributària. Mitjançant aquest model es creuen les dades de clients i proveïdors del negoci.

El model 347 permet a Hisenda detectar qualsevol desquadrament entre els autònoms i els proveïdors. Els errors en aquest document, o no presentar-los, poden ser motiu d'una inspecció de l'Agència Tributària. Molta atenció, perquè la majoria del col·lectiu està obligat a presentar-ho.

Qui ha de presentar el model 347?

El model 347 és un document merament informatiu que permet conèixer l'activitat entre un autònom i els proveïdors. L'obligació inclou la majoria de negocis per petits que siguin, sempre que tinguin proveïdors. El document també l'han de presentar els proveïdors. Hisenda exigeix que una mateixa operació hagi de ser registrada i declarada per totes les parts que hi hagin pres part.

Foto d'una calculadora, una gràfica i valors.
Molts autònoms estan obligats a fer aquest tràmit. | Getty Images

Cal aclarir que aquest tràmit és totalment gratuït per part dels autònoms. Tot i això, si els obligats no el lliuren, l'administració pot emetre un requeriment. És un simple tràmit, però exigeix que l'autònom dediqui temps per assegurar-se que no hi ha errors. Qualsevol error pot comportar una sanció com a mínim de 300 €, o fins i tot la visita d'un inspector d'Hisenda. És recomanable imprimir o desar una còpia digital després de presentar-lo.

Data límit, el 28 de febrer

Tots els autònoms que hagin fet operacions o tinguin despeses superiors a 3.005,6 € amb un tercer estan obligats a presentar-lo. La data límit és el 28 de febrer. L'excepció són els que tributen per estimació objectiva (mòduls), en l'IVA simplificat o en el règim d'agricultura, ramaderia i pesca.

Una altra excepció és si fan la seva activitat a Espanya sense tenir al territori espanyol la seu de la seva activitat. A més, els que estiguin obligats a presentar el model 340 no han de presentar el model 347.

També hi ha una altra advertència que ha fet Hisenda als treballadors per compte propi. L'administració recorda que contraure deutes amb la Seguretat Social o Hisenda pot tenir conseqüències greus per als autònoms. Els deutes amb l'administració poden passar al negoci i afectar l'activitat del treballador. Podria patir-ne les conseqüències, fins i tot, quan arribi a la jubilació.

Imatge d'una persona teclejant en un ordinador
Així s'ha de presentar el model 347. | GETTY IMAGES

Com presentar el model 347

Pots fer aquest tràmit de forma telemàtica, amb certificat digital, DNI electrònic o Clau PIN. Un cop dins, has d'emplenar les dades del formulari que es distribueix en tres pàgines. En primer lloc, un resum de dades, amb dades del declarant i l'exercici, i tres caselles:

- Casella 01: nombre de clients i proveïdors.

- Casella 02: import total de les operacions.

- Casella 03: nombre dels locals de negoci.

- Casella 04: import del lloguer dels locals de negoci.

En segon lloc, la relació de declarats identifica els clients i proveïdors amb què s'han fet les operacions per sobre de 3.005,06 €. De cada operació cal especificar el NIF o la raó social, la província i l'import anual de les operacions, així com el tipus d'operació.

Finalment, la relació d'immobles conté els locals de negoci llogats per un import superior a la xifra indicada. Cal especificar el NIF de l'arrendatari, el nom comercial, l'adreça del local i l'import del lloguer. És important emplenar totes aquestes dades sense errors.

Logotip de l'aplicació WhatsApp NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp