Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Façana d'una oficina de l'Agència Tributària

Avís d'Hisenda sobre el xec de 200 euros: et pots quedar sense ajuda

La llei estableix els casos en què l'Agència Tributària pot retenir diners al vostre compte

Queden pocs dies perquè s'obri el termini de sol·licituds de l'ajut extraordinari de 200 euros per comprar aliments. El xec-alimentació va ser aprovat pel Govern el 27 de desembre passat. Forma part del darrer paquet de mesures per fer front a la crisi i la inflació dels preus.

L'ajuda consisteix en un pagament únic de 200 euros per a llars amb ingressos inferiors a 27.000 euros anuals. Va orientada per tant a les famílies més vulnerables que estan sent les més copejades per la pujada dels preus. El proper 15 de febrer s'obre el termini per sol·licitar l'ajut.

El xec-alimentació està gestionat per l'Agència Tributària, i les sol·licituds s'han de fer a través de la seu electrònica. L'organisme ha especificat els requisits i les incompatibilitats i ha llançat un avís seriós sobre el supòsit en què podries perdre l'ajuda encara que te l'hagin concedit.

Motius de l'embargament

Hisenda es reserva el dret d'embargar l'ajut dels 200 euros si el beneficiari té deutes amb el fisc. El sol·licitant pot veure retinguda l'ajuda encara que hagi estat aprovada. L'Agència Tributària ha especificat els motius pels quals et poden embargar el xec-alimentació.

Segons l'entitat, hi ha almenys dos motius pels quals Hisenda pot retenir l'ajuda i que no arribi al teu compte. Una és que hagis esgotat els temps de liquidació i l'altra és que tinguis deutes amb l'administració pública. Hisenda té el dret de retenir aquests diners per «diligència d'embargament».

Fot d'una lupa sobre uns bitllets i una calculadora
Hisenda posa la lupa sobre l'ajuda de 200 euros | Canva

En aquest cas, l'organisme congelarà la quantitat un cop arribeu al vostre compte i no podreu fer ús d'aquests diners. Hisenda pot embargar els 200 euros si no has fet correctament la Declaració de la Renda o si tens deutes amb la Seguretat Social o el Servei Públic d'Ocupació (SEPE).

No podràs fer servir els diners

L'embargament d'una quantitat de diners al vostre compte bancari pot respondre a diversos procediments administratius. Per exemple, per una diligència si no has abonat un deute després d'esgotar els terminis de liquidació. O per una sentència judicial derivada de la demanda d'un creditor.

Una cosa tan senzilla com no pagar una multa de trànsit pot ser motiu perquè Hisenda bloquegi l'ajuda dels 200 euros al compte. Per tant, no n'hi ha prou només de complir els requisits per rebre el xec del Govern, també hauràs de tenir tots els teus deutes saldats.

La llei estableix els béns que Hisenda et pot embargar sota els supòsits anteriors. Això inclou diners en efectiu en comptes corrents, salaris i pensions, béns en propietat i rendes i interessos. L'ajuda dels 200 euros entra dins del que pot embargar l'Agència Tributària.

Requisits per cobrar l'ajuda

El Govern aclareix que aquest ajut és incompatible amb cobrar una pensió o l'Ingrés Mínim Vital. Fora d'això, va dirigida a treballadors, autònoms i persones a l'atur inscrites com a demandants d'ocupació. El requisit fonamental és que a casa no entrin més de 27.000 euros anuals.

Tot de bitllets i monedes
Hisenda pot retenir els diners del teu compte pels deutes que puguis tenir | Canva

A més, s'exigeix no tenir un patrimoni superior a 75.000 euros (exclòs l'habitatge habitual). La suma dels ingressos i el patrimoni inclou els familiars que convisquin al mateix domicili. En canvi, no se sumen els ingressos ni el patrimoni dels convivents sense cap relació familiar.

Un altre requisit fonamental per cobrar l'ajuda és tenir la residència habitual a Espanya. Una vegada concedida l'ajuda, aquesta pot ser retinguda per Hisenda si el beneficiari té deutes per liquidar. L'objectiu del xec és la cistella de la compra, però el Govern no controlarà en què es gasten els diners els beneficiaris de l'ajuda.