Foto d'una factura de la llum i dos bitllets d'euro.

L'avís d'Iberdrola als seus clients per la inesperada pujada de la factura de la llum

La companyia aplica el límit al gas a la majoria dels consumidors a partir de l'1 de gener del 2023

El límit al gas és un mecanisme per determinar el preu de l'energia a les productores i abaratir així el cost final de la factura de la llum. La mesura va ser aprovada pel Govern el juny del 2022, després de la pujada dels preus arran de la guerra d'Ucraïna. Sense el límit al gas, el seu preu hauria estat un 24% més gran.

A canvi de la intervenció dels preus es va introduir una compensació a les productores de gas o carbó. Així que, des del juny de l'any passat, aquesta compensació l'assumeixen totes les llars amb la tarifa regulada. Pel que fa als consumidors del mercat lliure, assumeixen el cost extra a mesura que renoven el contracte.

Molts d'aquests clients que no han de renovar el contracte fins a l'abril del 2023 creien estar al marge del límit al gas. Tot i això, la factura del mes de gener els ha arribat amb un inesperat cost extra. Per això, Iberdrola ha rebut una allau de reclamacions i ha aclarit la situació.

Qui resulten afectats?

Segons declaracions a Vozpópuli, Iberdrola aclareix que la Comissió Nacional del Mercat i la Competència (CNMC) els obliga a incloure el límit al gas a partir de l'1 de gener. L'òrgan regulador va advertir sobre això el mes de desembre passat. D'aquí ve l'increment percentual a la factura del gener.

Flama d'un fogó de gas
Les llars carreguen amb la compensació del mecanisme ibèric | Pixabay

Segons la CNMC, els contractes amb clàusules d'actualització no subjectes a l'índex de preus (IPC) estan exemptes de pagar el límit al gas. En canvi, els contractes que s'actualitzen segons l'IPC no entren dins de les excepcions. Aquests, per tant, són clients que han rebut amb sorpresa l'increment.

«Em van dir que fins a l'abril del 2023 em lliurava, però a la primera factura de l'any pago el límit al gas», reclama un usuari a la companyia aquests dies. Una de les factures mostra un encariment d'1,59 euros sobre un total de 52,31 euros, fet que suposa un 3% del cost mensual.

L'avís d'Iberdrola als clients

Davant d'aquesta situació, la companyia ha enviat correus informatius als clients afectats avisant de l'encariment de la factura. «Els propers dies rebràs la teva factura amb un import aproximat de 49 euros. La mesura del Govern per reduir el preu de l'electricitat afegeix un nou càrrec a la factura», diu el correu.

La companyia explica als seus clients en què consisteix el límit al gas per justificar l'augment de la factura. Al comunicat aclareix que la mesura es finança afegint un nou càrrec a les factures dels consumidors. «Afecta als contractes realitzats després del 26 d'abril del 2022, o a partir de l'1 de gener segons les condicions del seu contracte», aclareix.

A més a més, a la lletra petita de la factura del desembre aporta més informació. «Les comercialitzadores poden triar repercutir l'import dins dels costos d'aprovisionament o traslladar-lo de manera diferenciada als seus consumidors. Aquesta comercialitzadora ha optat per la darrera opció».

Caos amb les factures de gener

Un dels objectius del Govern després de la mesura era unificar els conceptes perquè les empreses fossin més clares amb els consumidors. Tanmateix, el caos generat amb aquesta pluja de reclamacions demostra que no ha estat així. I és que molts clients segueixen sense entendre la seva situació com a consumidors.

Imatge d'una persona amb un telèfon mòvil calculant el preu d'una factura
Molts clients es queixen de la pujada de la llum | Getty Images

És a dir, hi continua havent molts dubtes sobre qui ha de fer front a les despeses de l'anomenat «mecanisme ibèric» o «mecanisme de compensació». Per aquest motiu, molts clients continuen rebent amb sorpresa els augments de la factura. Així mateix, el Ministeri per a la Transició Ecològica reforça la petició de més transparència.

Logotip de l'aplicació WhatsApp NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp