Banco Santander ha tornat a llançar una altra alerta als seus clients. I és que, en els darrers anys, els fraus a través de serveis i plataformes de missatgeria instantània han experimentat un alarmant augment.
Per això, Banco Santander s'ha avançat i ha avisat sobre aquesta creixent amenaça. Especialment, per oferir als seus clients eines per detectar i prevenir aquests ciberatacs.
Cada dia es registren més casos d'estafes per aquesta via. I les víctimes poden arribar a perdre sumes considerables de diners si cauen al parany.
Banco Santander alerta de l'augment d'estafes per missatgeria instantània
La tecnologia ha revolucionat la manera com ens comuniquem, permetent interaccions en temps real a través de missatges de text, xats i xarxes socials.
Actualment, els serveis i plataformes de missatgeria instantània són el mitjà més habitual per comunicar-se. Sigui amb amics, familiars i fins i tot amb companys de feina en un entorn professional. Amb milions d'usuaris a tot el món, aquests canals han esdevingut el blanc preferit dels ciberdelinqüents.
Per això, els estafadors han posat el focus en aquesta eina. Així, fan servir una àmplia gamma de tàctiques per manipular els usuaris i convèncer-los que comparteixin informació personal, facin pagaments o descarreguin arxius maliciosos.
Normalment, fan servir enginyeria social i es fan passar per persones o empreses de confiança. Com familiars, companys de feina, caçatalents, bancs o empreses de telefonia.
Per augmentar-ne la credibilitat, fan servir informació pública, com el nom de la víctima. I fins i tot copien la foto de perfil de la persona o entitat que suplanten. A més, solen crear un sentit d'urgència per pressionar la víctima a actuar ràpidament sense reflexionar.
Casos comuns d'estafes a la missatgeria instantània
Per això, Banco Santander ha volgut alertar dels escenaris més freqüents on els usuaris poden ser víctimes d'estafes.
Un dels més coneguts és el paquet que no es va poder lliurar. Es tracta de missatges que informen sobre un intent de lliurament fallit i sol·liciten el pagament d'una tarifa addicional. O també el familiar que necessita que li prestis diners, que fan servir per demanar transferències urgents.
Tampoc no t'has de fiar d'un suposat banc que demana que comparteixis informació. Ni de l'alt executiu de l'empresa que sol·licita que facis un pagament.
Consells de Banco Santander per prevenir estafes
A Banco Santander, treballen incansablement per protegir els seus clients al món digital a través de la conscienciació i l'educació. Davant d'aquesta mena d'atacs, també han aportat consells per evitar caure en fraus.
Com amb el phishing per email o SMS, has de parar molta atenció. Davant del dubte, mai facis clic a cap enllaç ni descarreguis fitxers adjunts. A més, fes servir un canal de contacte alternatiu per verificar l'autenticitat de la sol·licitud amb la persona o l'entitat en qüestió.
Mantingues la informació del teu perfil, inclosa la teva foto, visible només per als teus contactes fiables. I mai divulguis codis de seguretat, números PIN o informació sensible a ningú, ni tan sols al teu banc.