Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Foto d'una oficina de l'Agència Tributària.

Avís important d'Hisenda als jubilats per la declaració de la Renda 2022

Els pensionistes es podran deduir aquestes despeses en la propera declaració de la renda

La declaració de la renda començarà aquest mes d'abril vinent per a tots els ciutadans. Des d'aquesta data, els pensionistes i els jubilats podran presentar la seva declaració per fer front a l'impost sobre les rendes de les persones físiques (IRPF). Tot i això, molts es fan la pregunta de quines despeses podran deduir-se els pensionistes en la pròxima declaració de la renda.

Tots aquells jubilats que cobrin una pensió contributiva han d'emplenar la declaració de la renda. Tot i això, Hisenda ha llançat una sèrie d'avisos perquè evitis diferents multes. T'expliquem totes les incògnites que puguis tenir sobre la propera convocatòria de la declaració de la renda.

Comencem pel principi, què significa una deducció a la declaració de la renda?

Les deduccions personals són les despeses a què tens dret a baixar dels teus ingressos a la Declaració Anual de l'exercici. En aquest cas, corresponen a les despeses de l'any 2022

Aquestes despeses es distribueixen segons la seva categoria, algunes són:

- Salut: honoraris mèdics, dentals i per serveis professionals en matèria de psicologia i nutrició. També, les despeses hospitalàries i medicines incloses en factures d'hospitals.

- Educació: col·legiatures en institucions educatives privades amb validesa oficial d'estudis. Des de nivell preescolar fins a batxillerat o equivalent.

Altres despeses que s'hi inclouen són les despeses funeràries del teu cònjuge, així com per als teus pares, avis, fills i nets.

Les despeses que et poden deduir en aquesta propera declaració de la renda

L'Agència Tributària ha indicat que les pensions de jubilació de la Seguretat Social són reconegudes com a rendiment de treball. Això provoca una retenció de l'IRPF a la cotització.

El tipus mínim és de l'1% per a les pensions que no superin els 12.000 euros i pot pujar fins al 15% per als que superin els 30.000 euros anuals. Les despeses deduïbles per als jubilats en aquesta declaració de la renda són:

Foto d'una persona amb papers, una calculadora i el logo de l'Agència Tributària.
Les despeses deduïbles per als jubilats en aquesta declaració de la renda | CatalunyaDiari

Pensions

Un dels avantatges per als pensionistes en aquesta declaració són els plans d'estalvi. L'any passat, els plans de pensions van baixar fins a 1.500 euros. Els plans de feina van seguir 8.500 euros.

Si ho exemplifiquem amb dades, un nou jubilat podria obtenir un benefici de 10.000 euros.

Habitatge

Aquest any, l'Agència Tributària ofereix la possibilitat que els pensionistes adquireixin un habitatge i puguin deduir les despeses a la renda. El requisit per aplicar aquesta deducció pot arribar fins al 15%. Si aquest habitatge fos llogat, Hisenda indica que es pot acollir a bonificacions fiscals depenent de les condicions de les comunitats.

Sindicats

Una de les despeses que inclou aquesta convocatòria són les quotes pagades als sindicats. Aquestes opcions s'obren per als jubilats i que va quedar signada el 2021 després d'un informe de la Direcció General de Tributs.

Consells per fer la vostra declaració de la renda

Per a la teva propera declaració de la renda, et deixem alguns consells molt senzills a tenir en compte:

1. Comprova l'esborrany

2. Revisa si et pots deduir alguna despesa pel teu habitatge

3. Afegeix si tens algun pis llogat

4. Comprova les deduccions disponibles

5. Comprova els plans de pensions

6. Revisa les subvencions i els increments de patrimoni

La presentació electrònica a través d'Internet es pot fer amb DNI electrònic, certificat electrònic, Cl@ve PIN. La Cl@ve PIN i el número de referència només podran ser utilitzats per persones físiques.

Cada any es presenten gairebé 20 milions de declaracions, i més d'un 70% resulta tornar. Molts sol·licitants podrien beneficiar-se més del que ho fan.

Amb aquests consells, podràs fer la teva declaració de la renda sense més problemes en aquesta convocatòria d'abril i que afecta milions d'espanyols.

Imatge del logotip de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!