Vacuna bronquitis

El Govern anuncia una nova vacuna per als més petits a Catalunya

S'incorporarà de cara a l'hivern vinent al calendari vacunal dels infants

Aquest hivern passat, una onada de bronquiolitis entre els infants va colpejar les urgències dels centres hospitalaris catalans. Així ho va confirmar la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas. D'aquesta manera, el pic de bronquiolitis infantil va arribar a finals del passat mes de novembre. 

Per tal d'evitar un nou col·lapse als hospitals l'hivern de l'any vinent, el conseller de Salut, Manel Balcells, ha confirmat aquest divendres que Catalunya vacunarà els més petits contra el virus respiratori sincicial, causant de la bronquiolitis i especialment greu en els menors de dos anys.

Balcells no ha volgut donar més detalls a l’espera d’anunciar-ho de forma oficial, però ho ha explicat a Vielha en declaracions als mitjans en preguntar-li per l'anunci que ja ha fet en aquest sentit Galícia. D’altra banda, Catalunya també incorporarà la vacuna de la grip el pròxim curs al calendari vacunal per als nens de sis mesos a cinc anys.

Imatge del logotip de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!

La vacuna de la grip

Tal com es va anunciar en el mes d'octubre, el departament de Salut administrarà la vacuna contra la grip als infants d’entre sis mesos i cinc anys a partir de l’any que ve. S’incorporarà al calendari d’aquest grup d’edat i es començarà a administrar a partir de la campanya d'hivern 2023 -2024.

Pel que fa als infants, fins ara, la vacuna de la grip només s'administrava a aquells que són de risc. És a dir, a tots aquells nens i nenes que, per exemple, pateixen alguna malaltia crònica pulmonar. Així, de cara al pròxim hivern, aquest paradigma canviarà i el vaccí anirà dirigit a tots aquells infants d'entre 6 mesos i 5 anys. A més, serà gratuït.

Un nen petit plorant mentre una infermera el vacuna
Catalunya vacunarà de la grip als infants a partir del pròxim hivern. | EP

Per què aquest canvi?

Doncs tal com va informar Catalunya Informació i va declarar Toni Soriano, pediatre de l'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona, «hi ha taxes de contagis en entorns escolars molt importants, i la població infantil transmet molt bé aquest virus a la resta de la població». Així, el doctor afirmava que els infants se solen contagiar molt d'aquest virus.

A més, Soriano va mostrar la seva incertesa davant l'afectació de la grip amb els més petits. Arran de la pandèmia del coronavirus, el confinament i les restriccions necessàries per frenar la covid-19, els menuts de casa no han tingut gairebé contacte amb el virus de la grip.

Per aquest motiu, el metge considera que caldrà esperar per veure quines conseqüències podria tenir aquest fet. A més, tot i que les vacunes no són obligatòries a Catalunya, els professionals de l'àmbit sanitari les recomanen per evitar complicacions quan els infants es posen malalts.