Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'un gos estirat panxa amunt ben feliç

Si marxes fora, compte amb deixar sola la teva mascota més d'aquests dies: 10.000 €

Els amos s'exposen a dures sancions si deixen sols els animals

La Llei de Benestar Animal ha estat un tema molt comentat per tothom últimament. La veritat és que ja ha estat aprovat aquest polèmic projecte: una norma que deixa fora els gossos de caça i que imposa fortes sancions per a aquells que deixin soles les seves mascotes més d'un cert temps.

Amb tot, ja s'han votat les esmenes incloses al Senat. Aquesta llei està apta per publicar-se al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) i entrarà en vigor aviat. Estem parlant d'una llei en què es tracta les mascotes com a «éssers que senten». Hi començarà una nova etapa «contra la impunitat dels maltractadors d'animals».

La Llei de Benestar Animal ja és un fet

Els animals han aconseguit certs drets i aquesta Llei de Protecció dels Drets i el Benestar dels Animals posa el focus als amos. Aquests han de mantenir certes obligacions o seran sancionats de manera contundent. Així ho declarava Ione Belarra, ministra de Drets Socials i una de les impulsores d'aquesta Llei de Benestar Animal.

Estem parlant d'una llei que és especialment per a les mascotes i els animals silvestres que estiguin en captivitat. Això sí, els gossos de caça estan exclosos, a més d'aquells d'activitats professionals com els de rescat o els dels cossos de seguretat. També en queden fora els animals d'espectacles taurins o els de producció, per exemple.

Atenció a les sancions per deixar sola la teva mascota més dies del temps permès

La meta d'aquesta llei és assegurar el benestar dels animals i protegir-ne la dignitat i la capacitat de sentir. Així doncs, seran efectius certs mecanismes legals per contrarestar cada vegada més aquestes xifres d'abandonament de les mascotes. Per això, fixar un marc legal a tot el territori espanyol és una cosa positiva per a la ministra d'Unides Podem.

Dos gossos menjant
Les nostres mascotes estaran més protegides que mai amb la nova llei. | Getty Images

Una de les sancions més dures que poden rebre els amos d'aquests animals radicaria a deixar els animals sols més dies del temps permès segons l'article 27 de la dita Llei de Benestar Animal. En aquesta norma, es posen de manifest les prohibicions concretes respecte a aquests animals de companyia o mascotes i dues en diuen el següent:

«Mantenir de forma habitual gossos i gats en terrasses, balcons, terrats, trasters, soterranis, patis i semblants o vehicles. Deixar sense supervisió qualsevol animal de companyia durant més de tres dies consecutius, en el cas dels gossos, no podrà ser superior a 24 hores».

Quant a aquestes sancions, si es deixa sola la mascota a casa, a l'article 80 podem diferenciar infraccions lleus, greus i molt greus.

Les multes de fins a 50.000 €

L'article 80 en diu el següent: «Tota conducta que, per acció o omissió i sense provocar danys físics ni alteracions del seu comportament a l'animal, comporti la inobservança de prohibicions, cures o obligacions establertes legalment o les derivades de l'incompliment de responsabilitats administratives per part dels titulars o responsables de l'animal».

Si es deixen soles les mascotes 3 dies, o 1 en el cas dels gossos, seria una «infracció lleu». A més, provocaria una «advertència o multa de 500 a 10.000 €». Quant a l'acció de tenir de forma rutinària gossos i gats a terrasses, balcons, terrats, trasters, soterranis, patis o vehicles, la llei és encara més dura. Considera aquest acte com una «infracció greu» i comportarà una elevada «multa entre 10.001 € i 50.000 €».

Imatge del logotip de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!