Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pla obert de diverses mostres PCR a punt per entrar a la nova màquina que permet processar més ràpidament al laboratori de l'ICS Girona, el 2 d'octubre de 2020

Els metges avisen: les persones que hauran de vacunar-se i pensaven que no

Per reforçar el sistema immune de l'organisme, serà fonamental estar vacunat

Pla obert de diverses mostres PCR a punt per entrar a la nova màquina que permet processar més ràpidament al laboratori de l'ICS Girona, el 2 d'octubre de 2020
Per reforçar el sistema immune de l'organisme, serà fonamental estar vacunat | Catalunya Diari

La vacuna contra la Covid-19 s'ha convertit en una esperança a nivell mundial per poder acabar amb la pandèmia que causa estralls en molts països des del passat mes de març. Els científics treballen a preu fet per poder aconseguir trobar la fórmula que sigui totalment segura i efectiva per ser administrada a tota la població i les autoritats sanitàries del nostre país confien que a finals d'any ja es pugui comptar amb les primeres dosis.

Però sorgeixen molts dubtes al respecte. Deixant al marge la qüestió sobre els efectes secundaris que molts dels voluntaris que ja han estat vacunats amb els primers assajos estan experimentant, una altra pregunta corre de boca en boca. Els experts han assenyalat que quan una persona s'infecta per coronavirus desenvolupa una immunitat que pot durar de 5 a 7 mesos. Així doncs, cal vacunar-se si ja s'ha passat per la malaltia?

El viròleg Luis Enjuanes ho aclareix: «La resposta és sí. Malgrat que una persona hagi estat infectada pel virus i li hagi induït una bona resposta immune (cel·lular i d'anticossos), molt probablement caldrà administrar-li una vacuna», adverteix l'expert en coronavirus i encarregat de dirigir un dels projectes per crear la vacuna a Espanya.

Durant la conferència telemàtica organitzada per Farmaforum dijous passat, 29 d'octubre, Enjuanes va explicar la raó que portaria a les persones que ja han passat la malaltia a ser vacunades contra la Covid-19: «Es necessita una immunitat en mucoses, que és de curta durada, pel que serà necessari tornar a administrar una vacuna», explicava, posant com a exemple la campanya contra la grip.

L'objectiu de vacunar-se contra el coronavirus

Està clar que quan una persona es contagia amb el virus, el seu cos genera una immunitat que dura alguns mesos, però, el fet de no conèixer amb exactitud el temps que dura aquesta protecció en el nostre organisme provoca que sigui convenient que, tot i haver passat la malaltia, s'hagi d'administrar la vacuna.

L'objectiu és reforçar aquesta immunitat que pot ser que tinguem en haver contret el virus o que s'hagi perdut. Enjuanes recordava que «la resposta en mucoses dura un, dos o tres anys en condicions normals. De moment, en aquest virus, es poden certificar, com a molt, set o vuit mesos». Una estimació que no es pot comprovar amb exactitud a causa que és un virus nou, que encara requereix molta investigació per conèixer el seu comportament.

En la carrera per aconseguir la desitjada vacuna, el viròleg té clar que «qualsevol vacuna hauria d'induir una bona immunitat en mucoses», que permeti evitar tant la infecció com la malaltia. A diferència d'altres assajos, la vacuna en què està treballant l'equip científic de Luis Enjuanes serà administrada via intranasal i no intramuscular com la majoria de les vacunes, precisament per aconseguir aquesta immunitat en les mucoses, que eviti el contagi.

La importància de reforçar les defenses

Conèixer en profunditat com es comporta el virus quan entra al nostre organisme i com aquest respon davant el contagi és clau a l'hora de trobar una vacuna que aconsegueixi cobrir els punts més febles per on el coronavirus aconsegueix entrar en les cèl·lules. Per això, Luis Enjuanes ha assenyalat un altre aspecte relacionat amb la immunitat que es genera després d'haver passat la malaltia.

Hi ha dues respostes davant la infecció que es produeix al nostre cos: una humoral (la dels anticossos) i una altra cel·lular. El viròleg assenyala que la primera «baixa molt als dos o tres mesos», mentre que la segona (la dels limfòcits T) es genera més tard. «Si no n'hi ha, no es completa la neteja de virus. Els limfòcits T són els que rematen la feina dels anticossos», explica l'expert.

És fonamental que per eliminar el virus es donin les dues coses, però en el cas del coronavirus, es «redueixen les dues respostes, la dels anticossos i la dels limfòcits T». Per això, tal com explica Juan García Arriaza, codirector d'un altre assaig, cal «reforçar aquestes línies de defensa de la resposta immune. Per això la persona ha de vacunar-se». A més, «no serà només una administració de la vacuna. Seran necessàries diverses dosis».

Una vacuna que superi la immunitat natural

Margarita del Val, viròloga i immunòloga, comparteix la mateixa opinió que Enjuanes i Arriaza. L'experta considera que, si hi ha una vacuna capaç de superar la immunitat natural que genera el cos després d'haver passat la malaltia, és de vital importància vacunar-se. «Si la vacuna supera la immunitat natural, aquesta persona sí que s'ha de vacunar», assenyala Margarita.

«Si tenim una vacuna que és millor que la immunitat natural i que, per exemple, evita que la persona es contagiï del virus si torna a exposar-se, sí que valdria la pena que es vacuni, pels seus contactes i per la societat en general», explica la viròloga.

Per tant, queda del tot clar que, una persona que hagi superat la malaltia, ha de vacunar-se per evitar que torni a caure en la infecció.