Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'arxiu d'un cambrer servint uns plats en un restaurant

Restaurants i oci nocturn recorren al TSJC la pròrroga que els obliga a seguir tancats

La patronal xifra en 900 MEUR les pèrdues al sector de l'oci nocturn durant les últimes dues setmanes

Imatge d'arxiu d'un cambrer servint uns plats en un restaurant
La patronal xifra en 900 MEUR les pèrdues al sector de l'oci nocturn durant les últimes dues setmanes | Pixabay

La Federació Catalana d'Associacions d'Activitats de Restauració i Musicals (Fecasarm) ha presentat aquest dilluns un recurs contenciós administratiu davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per demanar la suspensió de la pròrroga que ordena el tancament de bars i restaurants durant les pròximes dues setmanes.

Segons ha apuntat la patronal en un comunicat, es tracta d'una mesura «arbitrària, ineficaç, desproporcionada i enganyosa» perquè «no compta amb cap informe científic». En paral·lel, l'associació ha volgut recalcar que el sector de l'oci nocturn ha perdut 900 MEUR durant les últimes dues setmanes per les noves restriccions i que les ajudes aprovades només cobreixen un 1,5% de les pèrdues acumulades.

Ajudes locals per a la restauració i els centres d'estètica

Els negocis tancats pel coronavirus necessiten suport i un consistori català ja ha actuat al respecte. L'Ajuntament de Banyoles donarà 700 euros d'ajuda extraordinària als bars, restaurants, hotels i centres d'estètica del municipi per les pèrdues ocasionades durant el tancament per la segona onada del coronavirus. Les ajudes comportaran una despesa de 50.000 euros pel consistori.

L'alcalde del municipi, Miquel Noguer, ha avançat que han dissenyat una fórmula per demanar les subvencions per fer-ho «el més fàcil possible» als establiments i poder «cobrar a finals de 2020». Aquesta ajuda se suma a les altres línies que ja tenia obertes el municipi. Totes elles, conjuntament amb les taxes que l'Ajuntament ha deixat d'ingressar durant la pandèmia, haurien suposat pèrdues d'uns 500.000 euros al pressupost municipal. 


Aquestes ajudes són «complementàries» a les que ja es van donar per intentar «pal·liar els efectes del tancament» durant el confinament que hi va haver a la primavera. Noguer ha detallat que en el seu moment ja es va obrir una línia d'ajudes amb un màxim de 1.000 euros per cada establiment. Ara, però, la subvenció serà fixa de 700 euros i es calcula que s'hi podrien adherir uns 70 negocis. 



A més, l'alcalde ha detallat que no faran distincions entre aquells locals que facin servei per emportar o repartiment a domicili. Miquel Noguer ha afirmat que aquests establiments «han patit igual» el tancament, perquè «no és el mateix» servir al local o que algú vagi a buscar el menjar per emportar-se'l a casa. 


Aquesta línia d'ajudes es va començar a tramitar abans que la Generalitat decretés el tancament d'altres establiments com ara equipaments culturals o gimnasos. Per això l'alcalde ha avançat que no estan inclosos en la nova línia de subvenció. Tot i això, ha avançat que estudiaran si en poden convocar una de cara a principis del 2021, ja que veu «difícil» que els negocis puguin arribar a cobrar les ajudes abans d'acabar l'any, per tots els terminis legals que cal seguir.