Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'una dona, vestida amb jersei blanc, en un balcó durant el confinament

El doctor César Carballo revela quan i com serà el confinament a Espanya

Assegura que s'ha arribat tard a la segona onada

Imatge d'una dona, vestida amb jersei blanc, en un balcó durant el confinament
El doctor augura que en 20 dies tota Espanya estarà confinada   | Europa Press

Mentre el govern de Pedro Sánchez manté la seva negativa de tancar Espanya, els experts segueixen augurant allò que cada vegada sembla més inevitable: un confinament a casa. Aquest matí ha estat el ministre de Seguretat Social, José Luis Escrivá, qui ha negat que es tornarà a fer un confinament total, però el doctor César Carballo no ho té tant clar.

Durant la seva aparició al programa 'La Sexta Noche', l'expert va anunciar que Espanya haurà de seguir els passos d'altres països que ja estan aplicant el confinament a Europa: «Auguro que probablement en 20 dies estarem confinats, gairebé segur».

Segons va explicar, «el virus està completament descontrolat, estem batent xifres rècord cada dia i ara ens hem de preparar» per al confinament. «Ja arribem tard a la segona onada», avisa el doctor Carballó qui recorda que «vam avisar al juliol que això aniria a més, que ens havíem de preparar i evitar que la incidència acumulada continués pujant».

El metge va assegurar que l'atenció primària i els rastrejadors han estat la clau perquè haguem arribat a l'octubre amb unes xifres tant dolentes. «I ens haurem de confinar ara quan probablement ens hauríem d'haver confinat molt abans i hagués estat molt menys dur», conclou sobre aquest aspecte.

Però també va parlar del que s'apropa: «Ara ens queda centrar-nos en la sortida d'aquest confinament per Nadal, en les noves estratègies per a la protecció davant els aerosols, que està claríssim que no estem preparats, i les noves estratègies de test diagnòstic, de traçabilitat, sobre confinaments, sobre entorns específics com col·legis, transports públic, restaurants, treball, protecció del país, fronteres i comunicació».

Les paraules del doctor Carballo arriben després de les darreres dramàtiques dades de la pandèmia a Espanya. No hi ha dubte que el país es troba en ple pic de la segona onada de contagis i sembla que les primeres restriccions adoptades no són suficients per doblegar la corba.

Confinaments a Europa

Quelcom que ja s'ha vist amb antelació en altres països d'Europa com França i el Regne Unit, on ja s'han aplicat o anunciat confinaments totals. Espanya compta ara amb una incidència acumulada de 500 casos per 100.000 habitants, una xifra que no ha fet més que pujar en els darrers dies i que comunitats com Navarra i Melilla superen de llarg.

A Europa el virus segueixen avançant sense control i cada vegada són més els països que se sumen a les restriccions més dures que les que s'han aplicat fins ara i que se segueix aplicant a Espanya, com la limitació de l'hostaleria o el toc de queda. Al Regne Unit el president Boris Johnson va anunciar un nou confinament com el que ja està patint França.

En el cas de França, país pioner en fer un segon confinament total, es tracta d'un tancament menys dur que al març i l'abril, perquè per exemple els col·legis segueixen oberts. A Espanya, tot i això, tant Pedro Sánchez com el ministre de Sanitat, Salvador Illa, i avui el de Seguretat Social, José Luis Escrivá, reiteren que aquest escenari encara no s'ha plantejat.

Però els experts tenen clar que és inevitable i que com més es trigui a prendre la decisió serà pitjor. Per aquest motiu, a la Moncloa ja són diverses les veus que s'obren a aquest escenari i al mateix programa de La Sexta, el ministre de Justícia va dir que s'està fent tot el necessari per evitar el confinament però que no els hi tremolarà el pols a l'hora de prendre decisions.

Com seria el nou confinament a Espanya

Com que el govern es nega a parlar d'un nou confinament a Espanya, tampoc s'han revelat els detalls sobre com seria el pròxim tancament del país. Però el que està passant en altres països ens dona algunes pistes, i és molt probable que, com en el cas de França, es permeti que les escoles segueixin funcionant perquè és una prioritat de tots els governs.

L'executiu de Pedro Sánchez així ho ha expressat en diverses ocasions i el manteniment de l'activitat lectiva segueix sent una prioritat. La resta de les activitats no essencials podrien tancar, encara que en aquesta ocasió es fa un esforç per mantenir totes les activitats que siguin possibles a través del teletreball. Tot i això, és evident que gran part de l'activitat quedarà aturada.

Un altre dubte és la duració. França i el Regne Unit han aplicat un confinament d'un mes, i aquesta és la duració estàndard del que s'anomena un confinament curt total. Però alguns experts parlen inclús de 15 dies, un temps que tampoc es descarta.

Els experts solen explicar que quan es pren una mesura restrictiva el seu efecte apareix quinze dies després, així que podria ser un confinament de dues setmanes revisable i ampliable a un mes, en funció de l'evolució de les xifres. Per ara, tot són conjectures i s'haurà d'esperar al pas dels dies per veure si les xifres permeten evitar el confinament o si es compleixen els pitjors presagis.