Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Primer pla de la cara de Santiago Niño Becerra

Afectarà la butxaca de tothom: l'avís de Niño Becerra que ha esdevingut viral

L'economista català avisa sobre la despesa que hauran d'assumir tots els espanyols

El popular economista Santiago Niño Becerra s'ha pronunciat sobre una mesura que afectarà la butxaca de tots els espanyols. La seva resposta, per imprevisible, s'ha tornat viral, sense deixar ningú indiferent.

Aquest professional tan reconegut ja havia advertit el 2008 allò que encara havia d'arribar. Va avançar la gran crisi mundial econòmica que finalment s'acabaria produint i que el va fer guanyar una gran reputació. En general sempre manté un discurs lineal a l'hora d'oferir el seu punt de vista.

Des de fa temps intueix que la situació al nostre país no marxa tan bé com seria desitjable. Recentment posava el focus en una de les qüestions més controvertides dels darrers temps. En concret, a la implantació de les autopistes de peatge a Espanya.

Els plans del Govern passaven per dur a terme aquesta mesura al llarg del proper any. Tot i això, a última hora es van fer enrere a canvi de comprometre's amb Brussel·les a complir altres exigències.

L'economista català, segons es va poder apreciar al seu compte de la xarxa social X (abans Twitter), no sembla gaire satisfet amb la decisió adoptada. I fent-se ressò d'una informació d'un mitjà que afirma que Europa retarda la implantació de peatges prevista per al 2024, Niño Becerra ho té clar.

Santiago Niño Becerra parlant i fent gestos amb la mà
Santiago Niño Becerra no entén que es retardés la implantació dels peatges | TV3

«Bé, però el manteniment de les carreteres ho continuarà pagant tota la ciutadania», afirma l'expert. A més, continua dient que assumiran aquesta despesa tots els espanyols.

Tant «els qui les facin servir molt, els que les facin servir poc i els que no les facin servir res, i això no té cap lògica», apunta. I és que considera inadequat que es continuï amb aquesta política de «cafè per a tothom. Molt malament», recalca.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!

L'opinió de Niño Becerra sobre el pagament a les carreteres

La postura de Santiago Niño Becerra és ben clara. Tot i això, la major part dels conductors no comparteixen el seu punt de vista. Sí, perquè a ningú li resulta agradable haver de desemborsar uns diners per circular per autovies de titularitat pública.

Es tractaria d'un nou impost que se sumaria als quals han d'afrontar. Exactament, la idea de l'Executiu era posar en marxa el 2024 aquest sistema de peatges. Tot i això, ha aconseguit que Brussel·les retardés la seva implantació i a més a més ampliés les ajudes a Espanya en 94.000 milions.

Amb aquesta mesura es contempla la supressió del pagament a les carreteres i a canvi es comprometen a prendre altres decisions. Entre elles donar-li més impuls al transport ferroviari amb la intenció de disminuir les emissions de gasos amb efecte d'hivernacle.

D'aquesta manera, a Europa estimen que el nou pla conserva el nivell d'ambició de l'anterior. A més a més, es pronuncien sobre les recomanacions concretes que ha d'assumir el país.

Una carretera en dos sentits i amb diversos carrils i a un costat una imatge d'una mà amb molts bitllets
Als conductors no els faria gaire gràcia pagar per fer servir les carreteres | Getty Images, Hemera Technologies

La portaveu d'Economia de la Comissió, Veerle Nuyts, confirmava en roda de premsa aquest canvi. «La reforma dels peatges ha estat reemplaçada per provisions que promocionen l'ús del transport ferroviari», apunta.

Aquesta és la proposta plantejada per tal de reduir la contaminació, una mesura que genera polèmica des de fa temps. És més, fins i tot va estar present al debat electoral entre els dos principals candidats a la Moncloa.

Una mesura controvertida

Santiago Niño Becerra considera injust que aquells que no facin ús d'aquest tipus de vies també n'hagin d'assumir el manteniment. Segons la seva opinió, qualsevol despesa que impliquin ha de córrer per compte dels conductors. Es dona a entendre pel comentari que la postura de l'Executiu no li agrada i que pot resultar poc valenta.

Però cal dir que la seva valoració tampoc és del gust d'aquelles persones que fan servir el vehicle particular diàriament. I és que no veurien amb bons ulls que els fessin pagar per fer servir la major part d'autovies.