YOUTUBE:

🎥Els millors vídeos i directes al canal de Youtube de CatalunyaDiari. ➡Segueix-nos GRATIS punxant aquí. T'ESPEREM!

Nou avís de l'OMS per als pròxims dies: El que cal evitar per Nadal

L'organisme internacional segueix la línia de la majoria d'administracions estatals i locals

Imatge d'una decoració nadalenca
L'OMS demana a tothom no relaxar-se ara que ve Nadal | Pixabay

Els casos diaris que es reporten a tot el món de nous positius Covid-19 estan baixant per primera vegada des del setembre, quan va començar la segona onada a alguns països com Espanya. Així ho ha assegurat l'Organització Mundial de la Salut aquest dilluns, 30 de novembre.

Tot i la bona nova, el seu director general, Tedros Adhanom Ghebreyesus, ha alertat que els ciutadans no poden relaxar-se ara que arriba Nadal i ha demanat que s'evitin les grans reunions familiars i les festes en llocs concorreguts per poder estabilitzar la situació i que el gener no signifiqui una nova onada de contagis. La majoria de països, especialment els europeus, encara estan baixant els seus casos de la segona onada, de manera que queden encara moltes setmanes per poder dir que s'ha superat. Una tercera onada ara, asseguren molts experts, seria molt pitjor que la segona.

El director de l'OMS creu que és una molt bona notícia que per fi s'hagi aconseguit reduir l'expansió de la pandèmia després de dos meso d'un constant augment de casos, i ha posat de manifest que la baixada de positius a Europa ha jugat un gran paper en aquest descens en tot el món. Malgrat això, ha recalcat que «no és el moment de complaença, especialment ara que s'acosten les vacances en molts països», i per tant, demana no relaxar-se.

Una altra cosa en la qual ha insistit bastant és en el fet que aquestes festes hauran de ser diferents, però això no vol dir que no es puguin celebrar. Entén que per Nadal, un dels aspectes més esperats per la població és la possibilitat d'ajuntar-se amb familiars i amics i celebrar grans tiberis, però que ara és el moment de tenir en comptes «els riscos que correm amb les nostres decisions».

«Tots hem de preguntar-nos si en aquestes circumstàncies cal viatjar, si és realment necessari, ja que aquest és el moment de quedar-se a casa i segur», ha assenyalat. Per això, ha seguit expressant que «és recomanable celebrar-lo a casa, evitar reunions amb gent de fora, i si hi ha trobades, preferiblement han de ser a l'exterior, amb distanciament físic i portant mascareta», ha aconsellat Tedros en roda de premsa on ha comentat les dades de coronavirus arreu del món. 
 

Evitar aglomeracions i centres comercials

L'OMS es posa de part d'aquells experts i científics que ja han alertat que Nadal podrien convertir-se en un còctel explosiu que deslligui una tercera onada a partir de gener, la tercera a Europa quan encara no s'ha recuperat de la primera, el que suposaria un cop dur als sistemes sanitaris de cada país i que està per veure si s'aconseguiria evitar el col·lapse dels hospitals. A més, Tedros ha recomanat també evitar els llocs concorreguts i les grans aglomeracions, com les que s'han pogut veure aquest cap de setmana en zones d'Espanya. 

Per altra banda, també ha parlat sobre les persones que sí que tinguin intenció de viatjar aquest Nadal i ha insistit que cal mantenir les mesures de seguretat que s'han imposat fins ara, com portar la mascareta en qualsevol lloc públic i rentar-se les mans amb freqüència.

Sobre l'arribada de les vacunes, ha reconegut que és una bona notícia, però que encara falten molts mesos perquè siguin una garantia i que primer es facilitarà als grups de risc. Això vol dir que cal seguir tenint cura per Nadal, perquè les persones més vulnerables, com la gent gran o malalts, encara corren el risc amb la Covid-19. «Sabem que tard o d'hora hi haurà seguretat, la pandèmia acabarà i tots tenim un paper a fer en el seu final», ha conclòs demanant de nou responsabilitat ciutadana i prudència per celebrar les festes.
 


Comentaris

envia el comentari