L'arribada de les vacunes contra la Covid-19 s'ha convertit en el desig de tots els països. Queda poc perquè les primeres dosis siguin posades a la part més vulnerable de la població, però encara segueixen generant dubtes. La seva rapidesa a l'hora de crear la fórmula eficaç que acabi amb el virus i els seus efectes secundaris no acaben de convèncer del tot als ciutadans que dubten sobre si vacunar-se o esperar un temps.
Són centenars els voluntaris que han accedit a posar-se les primeres dosis per participar en l'assaig dels tres principals laboratoris: Moderna, AstraZeneca i Pfizer, i que asseguren tenir acabada la vacuna. Donada la imminent posada en marxa del pla de vacunació han començat a sorgir dubtes als quals s'ha intentat donar solució.
La seguretat de les vacunes
Un dels principals dubtes que sorgeixen sobre les vacunes contra la Covid-19 és si realment són segures i si inoculen el virus. En general, totes les vacunes estan formades arran del virus que s'intenta combatre, però es tracta del patogen inactiu que no és infecciós i no genera la malaltia en qüestió. De vegades, pot contenir una partícula creada semblant al virus perquè l'organisme generi una resposta immunològica.
En definitiva, la vacuna contra la Covid-19 no provoca que tinguis coronavirus. L'Agència Europea del Medicament és l'organisme encarregat d'investigar si les vacunes són segures. Mitjançant una sèrie de requisits que les fórmules han de complir, les vacunes van superant etapes per confirmar que són segures i sinó compleixen els requisits, la vacuna no es pot comercialitzar.
El motiu de l'existència dels efectes secundaris
Saber quins efectes podem experimentar quan ens vacunin és, potser, el dubte que genera més por. L'objectiu de les vacunes és aconseguir que el nostre organisme respongui i es posi en funcionament el nostre sistema immunològic. Per això, les dosis porten una carta càrrega vírica perquè sigui reconegut pel nostre cos, una espècie de 'DNI', que provoca la creació de defenses.
D'aquí que ens puguem confondre en pensar que patim la malaltia, quan el cert és que el nostre organisme s'ha posat en marxa per generar anticossos. Igual que passa amb altres virus, la reacció a les vacunes depèn de cada persona. Hi ha qui experimenta efectes adversos i hi ha qui no nota res.
El cansament, la febre, el mal de cap o musculars, són els tres efectes secundaris més comuns que la vacuna contra la Covid-19 ha generat als voluntaris i que són similars als símptomes de la malaltia.
Els efectes secundaris que hem de tenir en consideració
Fins ara, els assajos de Moderna, AstraZeneca i Pfizer que han tingut lloc entre els voluntaris, han posat llum sobre els efectes secundaris. La majoria no ha experimentat efectes «greus», però sí que un cert percentatge -un total de l'1%- assegura haver tingut febre molt alta, entre els 39 o 40 graus. D'aquesta manera, si al nostre país s'administren 10 milions de vacunes, més de 150.000 persones experimentaran aquesta mena d'efectes secundaris.
Per als experts és essencial que la població conegui els símptomes que experimentaran quan siguin vacunats contra la Covid-19. «La transparència és clau. En lloc de minimitzar la possibilitat de febre, per exemple, els administradors de vacunes han d'alertar a les persones que poden experimentar una febre que pot sentir-se severa però que és temporal», opina Bernice Hausman, experta en controvèrsies sobre vacunes de la Universitat Estatal de Pennsilvània.
Les fórmules de Moderna i Pfizer requereixen dues dosis separades per setmanes. En alguns casos, els voluntaris asseguren que els efectes secundaris amb la segona injecció són pitjors. Però Hausman opina que això no significa que sigui quelcom dolent: «Les reaccions normalment són més intenses durant la segona dosi i això en general significa que el nostre cos ha generat una resposta immunològica tan bona a la primera dosi i ara estem veient els efectes d'això», explica.
La transparència i la informació són claus per evitar que la gent es mostri reticent a l'hora de vacunar-se i perdin la por. Només si es té tota la informació necessària, la resposta de la població davant la vacuna serà positiva.