Imatge de Pedro Sánchez en roda de premsa

Sánchez anuncia una estratègia «única» de vacunació de la Covid-19 per tot l'Estat

El president del govern ha explicat que es preveuen 13.000 punts per administrar-les

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat que es fixarà una estratègia «única» de vacunació per a tot l'Estat acordada amb un grup d'experts multidisciplinar en el qual hi haurà representats de les comunitats autònomes, del consell interterritorial i de bioètica.

En una compareixença posterior a la cimera del G-20, Sánchez ha precisat que l'estratègia preveu uns 13.000 punts de vacunació desplegats per tot el territori espanyol amb l'objectiu de garantir un «accés equitatiu» dels grups prioritaris. També es desplegarà un sistema d'informació i registre per al seguiment i l'avaluació de la vacunació. Els detalls de l'estratègia de vacunació es donaran a conèixer dimarts en el Consell de Ministres.

«Una part molt substancial serà vacunada abans del juliol del 2021»

El president del govern espanyol ha dit que la campanya s'iniciarà el mes de gener i ha assegurat que abans del juliol del 2021 «una part molt substancial» dels espanyols podrà estar vacunada contra el coronavirus. Així doncs, ha afegit que «una part molt substancial de la població podrà ser vacunada amb totes les garanties en el primer semestre del 2021».

En aquest sentit, Sánchez ha posat com a exemple la fase de vacunació contra la grip que es du a terme cada hivern a Espanya: «Cada any vacunem a 10 milions de persones contra la grip». I ha afegit que aquest any «hem vacunat catorze milions de persones en vuit setmanes» i que, per tant, el «Sistema Nacional de Salut està preparat per aconseguir aquest objectiu». 

«El nostre país serà, juntament amb Alemanya, el primer país de la Unió Europea que tindrà un pla complet de vacunació contra la Covid-19» ha assenyalat tot recordant que la UE ja ha firmat cinc contractes per 1.200 milions de dosis ampliables, de les quals a Espanya li correspondran el 10% de les dosis pel percentatge de població.

Un Nadal diferent

El president ha avisat que els mesos que venen seran «molt durs» però també ha afegit que «el full de ruta» està traçat. Una estratègia que anirà acompanyada de les recomanacions dels professionals científics i sanitaris, gestionada per les comunitats autònomes.

Precisament, Sánchez ha fet referència a les festes de Nadal, les quals assegura que seran «diferents». En aquest sentit, ha avançat que s'està treballant en una planificació específica per aquelles dates, per tal d'evitar abocar l'estat a una tercera onada. «Farem unes recomanacions comunes per a totes les comunitats» ha avançat.

En termes generals, Sánchez ha valorat positivament el funcionament de l'estat d'alarma. «Quatre setmanes després d'aplicar-lo, podem dir que l'estat d'alarma i la cogovernança està funcionant» ha assegurat, recordant que Espanya fa dues setmanes que es troba amb una incidència del virus a la baixa. Tot i això, ha demanat no abaixar la guàrdia. «Gràcies a la disciplina social, estem aconseguint evitar el confinament domiciliari que altres veïns europeus sí que han activat» ha conclòs.