Imatge d'arxiu del cirurgià espanyol Pedro Cavadas

Pedro Cavadas avisa que les vacunes contra la Covid-19 podrien tenir «símptomes adversos»

El doctor considera que els pla de vacunació del govern espanyol és molt optimista

El doctor Pedro Cavadas ha alertat aquest diumenge en una entrevista al diari 'ABC' que s'ha generat massa eufòria al voltant de les vacunes anunciades durant els darrers dies, especialment des del govern central i el Ministeri de Sanitat. En aquest sentit, cal recordar que el president espanyol, Pedro Sánchez, va anunciar el passat divendres que el Consell de Ministres d'aquest dimarts aprovarà el pla de vacunació de la població espanyola que es desenvoluparà a partir del mes de gener, quan s'espera que arribin les primeres dosis de la immunització.

Si es compleixen aquests terminis, el govern espanyol preveu que bona part de la població espanyola estigui vacunada el pròxim estiu. Tot i l'optimisme, Cavadas ha advertit que aquests plans no són realistes, perquè «una vacuna en Fase 3 vol dir que està començant per a tenir una vacuna d'aquí a uns anys». El procés de desenvolupament d'una immunització en condicions normals s'allarga entre 5 i 10 anys, per poder confirmar si hi ha efectes adversos a mitjà i llarg termini.

El cirurgià valencià ha assenyalat que «si volem una cosa ràpida, caldrà acceptar que apareixeran símptomes adversos», ja que fins ara hi ha hagut molt poc temps per a observar quins efectes tenen les vacunes sobre les persones que se l'han posat, més enllà de saber si es contagien o no de la malaltia. Cavadas ha afegit que «la realitat és que una vacuna, perquè estigui enllestida, sent realista, abans d'un parell d'anys, no me la crec». 

Pedro Cavadas, de ser considerat alarmista a referent

El doctor Cavadas s'ha convertit en un dels referents sanitaris per a part de la població espanyola gràcies a la seva prestigiosa trajectòria com a cirurgià i a les seves anàlisis relatives a l'evolució de la pandèmia de Covid-19. Cavadas va ser un dels primers experts a Espanya que va alertar, abans de l'arribada de la pandèmia, de l'evolució que tindria, encara que va guanyar-se moltes crítiques que el van titllar d'alarmista.

Durant la pandèmia, el cirurgià valencià també ha criticat la gestió feta pel govern de Pedro Sánchez, sent una de les veus més crítiques en contra de la planificació feta. Ara, després de les notícies positives sobre les vacunes, Cavadas ha volgut ser previngut i llançar un missatge d'alerta sobre aquestes immunitzacions que s'han desenvolupat en un temps rècord.