Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'arxiu d'un cambrer servint uns plats en un restaurant

Els restauradors temen que entre el 20% i el 30% dels establiments no puguin tornar a obrir

El sector rep amb il·lusió la reobertura d'aquest dilluns i fa una crida als clients perquè avancin l'hora de sopar

Imatge d'arxiu d'un cambrer servint uns plats en un restaurant
L'aforament interior dels bars i restaurants estarà limitat al 30%. | Pixabay

Els restauradors calculen que entre el 20% i el 30% d'establiments no podran aixecar la persiana amb la represa de l'activitat en la segona onada de la pandèmia. Tot i celebrar la reobertura parcial dels seus negocis a partir d'aquest dilluns —amb limitacions—, adverteixen que les restriccions d'aforament faran que molts dels locals no siguin rendibles encara que s'hagi de mantenir part del personal en expedients de regulació temporal.

Així mateix, el sector de la restauració ha fet una crida a la clientela perquè avanci les hores dels sopars, ja que s'ha fixat una hora topall per servir a taula, al marge de les comandes que es puguin seguir fent a domicili i que els ha servit per subsistir aquestes darreres setmanes.

El sector ha treballat aquest cap de setmana per tancar serrells i poder tornar a servir als seus locals a partir de dilluns, motiu pel qual afronten amb esperança la nova etapa. «Sense dubte estem molt contents i esperançats», explica el president del Gremi de Restauració de Sabadell i propietari del restaurant Els Tranquils, Jordi Roca.

Les restriccions no permetran una reobertura plena

En aquest sentit, Roca ha assegurat que faran tot el que estigui al seu abast per mantenir l'activitat, tot i que adverteix que el límit d'aforament al 30% no els permet reobrir plenament, i que per tant no podran desafectar totalment la plantilla inclosa en expedients de regulació temporal (ERTO). Així mateix, ha afegit que tampoc ajuda al sector que les ajudes no hagin arribat, motiu pel qual reclama més entesa entre els polítics i més suport al teixit empresarial.

Amb tot, alerta que la continuïtat de molts establiments d'arreu de Catalunya no està garantida. «Tenim constància que el 20% dels locals no reobriran, i podria ser fins al 30%», apunta, tot i que adverteix que en moltes ocasions aquest fet no es visibilitza perquè es duen a terme traspassos de negoci, un cop eixugats els deutes. «Hi ha locals emblemàtics que no podran aguantar, plantilles molt grans que no es podran suportar, i encara que hi hagi un ERTO o ajudes, aquestes no arriben»., lamenta Roca.

Aquesta situació fa que el sector estigui «en un moment precari», afegeix. Per tot plegat, envia un missatge a la ciutadania perquè torni als seus locals preferits, amb lleugers canvis que caldrà arrelar: «Que sàpiga que estaré al peu del canó, i si és possible, que facin un petit esforç i vinguin a sopar més aviat», assenyala.

Els locals, expectants

Els dies que venen són una incògnita, i per aquest motiu els responsables dels locals prefereixen veure com respon la clientela per decidir prendre decisions. En el cas del restaurant La Sandvitxeria Sabadell, el seu propietari, Jordi Melis, destaca que si bé en el tancament de la primera onada de la pandèmia va anar «bastant bé», en aquesta segona aturada ha calgut posar la major part de la plantilla en ERTO.

«Ara d'entrada treballarem els propietaris fent moltes hores i anirem traient algú d'hores d’ERTO», assenyala. L'obertura amb aforament del 30% a l'interior i del 100% a la terrassa no és garantia de bons resultats, així com la limitació en l'horari d'obertura.

Demanen un horari més ampli

Jordi Melis assegura que «l'horari s'hauria d'haver allargat més per fer els enviaments a domicili i que la gent es pogués estar fins a les 22.00 hores per acabar de sopar, per això s'haurà de venir a partir de les 19.00 hores». En aquest sentit, admet, però, que serà difícil que la gent s'acostumi, si bé creu que caldria també limitar l'horari d'obertura d'establiments perquè tanquin abans del que ho fan ara, com es fa a Europa.

Una situació similar viu el propietari de La Terrasseta, Carles Termes. Aquest establiment, a tocar del Mercat Central de Sabadell, no ha tancat en aquesta segona onada de la pandèmia, si bé ha començat a fer enviaments a domicili i ha ofert els seus productes per endur, cosa que no feia abans.

«Aquí normalment som sis persones treballant, però quasi tots s'han hagut de sumar a un ERTO, menys el cuiner i jo», explica Termes. Espera, però, veure com evoluciona la caixa en els primers dies per decidir si es pot anar incorporant part de la plantilla en aquesta represa de l'activitat.