Després dels recents anuncis de Pfizer, Moderna i AstraZeneca sobre les seves vacunes, hi ha una majoria d'experts que creu que durant l'any 2021 podria començar una certa millora de la situació a tot el món. Alguns, fins i tot, són optimistes fins al punt que asseguren que en podria recuperar certa normalitat a finals de la primavera i començaments d'estiu. De fet, a Espanya aquestes són les dates que ha donat el govern espanyol per haver vacunat una part important de la població.
Evidentment, aquests terminis depenen de molts factors, com que es demostri que les vacunes són realment eficaces i que no provoquen efectes secundaris adversos, així com del temps que costi disposar dosis suficients per a tota la població i de la logística per a distribuir-les i administrar-les. Altres experts, en canvi, es mostren més escèptics sobre aquesta 'normalitat' recuperada durant el 2021 i creuen que al coronavirus li queden encara diversos anys de camí.
La majoria creu que en 2021 tornarà la normalitat
Entre els científics que creuen que el 2021 serà l'any de la recuperació de la 'normalitat' hi ha, com no podia ser d'una altra forma, els responsables de les vacunes de Pfizer i Moderna. Una opinió que comparteix el viròleg espanyol Adolfo García Sastre, que creu que durant la primavera, «a mitjans o finals», recuperarem una certa sensació de normalitat: «Una vegada comenci a vacunar-se tota la gent, les mesures que calgui prendre per tal de controlar la malaltia no seran com les de fins ara», va explicar en una entrevista al programa 'Al Rojo Vivo', de la Sexta.
A Espanya, Mariano Esteban, científic del Centre de Biotecnologia del Consell Superior de Recerques Científiques (CSIC), també creu que s'arribarà durant el 2021 a la 'normalitat', sobretot després que una gran part de la població comprovi que les vacunes protegeixen i facin el pas per vacunar-se, un fet que suposarà el 70% d'immunitat de grup. Fernando Simón, director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries del Ministeri de Sanitat, també s'ha mostrat entre els que creuen en aquesta idea: «Hi ha una probabilitat considerable que el pròxim estiu no tingui res a veure amb el d'enguany».
En el mateix sentit, s'ha posicionat també Anthony Fauci, viròleg de la Casa Blanca, que creu que entre abril i juliol del 2021 la situació podria normalitzar-se als Estats Units, el país del món amb més casos i més morts de tot el món —amb 12 milions de contagis confirmats i 261.790 víctimes, segons dades fins al 22 de novembre del 2020.
Les veus més pessimistes
Malgrat la majoria d'experts que aposten que el 2021 serà l'any de la tornada a la 'normalitat', hi ha també diverses veus en el sector sanitari que no són tan optimistes. Entre ells hi ha l'experta del CSIC, Margarita del Val, o el cirurgià Pedro Cavadas. També és el cas de Rafael Bengoa, exassessor de l'OMS i codirector del Institute of Health and Strategy, que creu que la vacuna començarà a posar-se durant el 2021, però que es necessitarà molt més temps per fer-la arribar a tota la població. «Les pandèmies no desapareixen com un bombardeig, de cop», va assegurar en una entrevista.
Per la seva banda, Margarita del val ha demanat en diverses ocasions no deixar-se portar per l'eufòria després dels anuncis de les vacunes, perquè creu que aquestes vacunes «no arreglen la vida a cap persona». A més, adverteix que cal preparar-se «per a una marató i no per a un esprint» i calcula que fins d'aquí «uns anys» no podrem gaudir de la normalitat a la qual estàvem acostumats.
El doctor Pedro Cavadas també és de l'opinió que les vacunes tindran el seu temps però poder aplicar-les a la població, i més en el cas de la Covid-19, ja que s'han desenvolupat en un temps rècord. El doctor continua afirmant que fins «dins d'un parell d'anys» no creurà que hi hagi una vacuna segura i que s'hagi pogut vacunar a gran part de la població mundial.
Josep Baselga creu que potser la 'normalitat' d'abans de la pandèmia no es recupera mai
Alguns experts van una mica més enllà i opinen que hem d'oblidar-nos de recuperar aquesta vella 'normalitat', ja que és probable que mai es pugui aconseguir de nou. Entre ells està l'oncòleg Josep Baselga, vicepresident executiu de la farmacèutica AstraZeneca, que desenvolupa una de les vacunes conjuntament amb la Universitat d'Oxford.
L'investigador català considera que és possible que mai es torni a la normalitat que hi havia abans de març del 2020, encara que sí que creu que a partir del 2021 es podrà recuperar «una vida relativament normal», especialment després del convuls 2020 que hem passat.