Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'una dona que duu mascareta

L'avís de Sanitat sobre una classe de mascaretes: demanen no utilitzar-les

L'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris ha iniciat una recerca sobre els possibles riscos de la presència de grafè en mascaretes

L'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS), dependent del Ministeri de Sanitat, ha iniciat una recerca sobre els possibles riscos de la presència de grafè o biomassa de grafè en mascaretes, arran de la denúncia de les autoritats sanitàries del Canadà.

Com a mesura de precaució, el Ministeri recomana la no utilització de màscares quirúrgiques que continguin grafè. Sanitat explica que avui dia s'ha identificat que a Espanya s'estan comercialitzant màscares quirúrgiques tipus IIR amb grafè de biomassa del fabricador Shandong Shenquan New Materials Co. Ltd, la Xina. L'AEMPS ha sol·licitat el cessament voluntari de la comercialització a l'empresa importadora i distribuïdora d'aquestes màscares.

«L'Agència continua amb la recerca del risc potencial d'inhalació de partícules de grafè per la utilització d'aquestes màscares quirúrgiques i el risc que, en aquest cas, pot suposar», explica Sanitat en un comunicat.

Sanitat demana que es retirin de la venda

En el cas de disposar de màscares quirúrgiques que continguin grafè, Sanitat demana a les empreses que no les distribueixin i les retirin de la venda. En el cas de disposar de màscares quirúrgiques que continguin grafè d'un fabricant diferent de Shandong Shenquan New Materials Co. Ltd, la Xina, reclamen informar l'AEMPS per correu electrònic a l'adreça pscontrol@aemps.es incloent la informació del fabricador i de l'empresa que els ha subministrat el producte.

L'Ajuntament de Madrid ha ordenat la retirada de les mascaretes amb grafè que han estat repartides entre el personal municipal de manera preventiva i fins que es pronunciïn les autoritats sobre la seva possible toxicitat.

La mesura arriba després de l'alerta del Govern del Canadà

L'adopció d'aquesta mesura arriba després d'examinar l'alerta pronunciada pel Govern del Canadà en la qual informa d'una recerca preliminar que va identificar que les partícules de grafè inhalades podien causar toxicitat pulmonar primerenca en animals, encara que el risc per a la salut en persones no es coneix.

Els governs de Castella i Lleó i País Basc, així com dos hospitals —Infanta Sofía i Príncep d'Astúries de Madrid—, també han acordat la seva retirada com a mesura de precaució pels riscos per a la salut que pot comportar el seu ús.

La Central Sindical Independent i de Funcionaris (CSIF) va exigir ahir al Ministeri de Sanitat que comprovés l'ús de mascaretes amb grafè en centres sanitaris de tota Espanya i que procedís si escau a la seva retirada immediata.

[predef]catalunya-diari-625[/predef]