Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
El cèntric carrer de Monterols de Reus, ple de gent passejant i fent compres.

El canvi dràstic que volen fer molts catalans a causa de la Covid-19

Segons l'estudi, alguns factors que abans de la pandèmia tenien «molt de pes» a l'hora de triar un habitatge, ara han perdut valor

El 34% dels catalans vol canviar d'habitatge a causa de la Covid-19, encara que el 23% no li ho pot permetre, i expressen més interès per fer-ho els que viuen en pisos o apartaments sense balcó ni terrassa, segons un estudi de la EAE Business School. Així s'extreu de la tercera edició de l'informe 'L'impacte de Covid-19 en estats d'ànim, expectatives i hàbits de consum' realitzat a 1.711 persones entre novembre i desembre de 2020, segons un comunicat de la institució acadèmica.

L'estudi desprèn que un 10,4% dels catalans resideix en habitatges que no disposen d'espais exteriors, un 66% viu en pisos o apartaments amb balcó i terrassa i un 22% viu en cases unifamiliars o apariades. Pel que fa al règim, el 76,2% de persones disposen d'habitatge en propietat i un 23,8% viuen en lloguer.

[predef]catalunya-diari-625[/predef]

L'autor de l'estudi, Pablo Contreras, ha explicat que les noves necessitats derivades dels canvis en els hàbits de vida i de les pràctiques laborals estan impulsant noves demandes en la mena d'habitatge. L'informe també apunta que alguns factors que abans de la pandèmia tenien «molt de pes» a l'hora de triar un habitatge, ara han perdut valor, com residir en el centre de la ciutat o en una urbs.

El 18% vol viure lluny del centre de la ciutat i el 21% prefereix viure en una localitat més petita, mentre que disposar d'un espai apropiat i còmode per al teletreball també és un dels factors a tenir en compte per al 27% dels enquestats catalans.

Pablo Iglesias defensa la regulació del lloguer

El candidat d'Unides Podemos a la Presidència de la Comunitat de Madrid, Pablo Iglesias, ha defensat la regulació dels lloguers amb un sistema per fixar un topall de preus i ha remarcat que «tota l'experiència europea» va en aquesta línia. Per tant, «qualsevol país assenyat» ha d'escometre aquest tipus de mesures.

«És obvi que tenim una situació en la qual els joves no poden emancipar-se perquè no poden pagar el lloguer, perquè pagar el lloguer els suposa potser el 80%, el 90% o més que els seus salaris», ha explicat Iglesias per a criticar també que, qui només té ingressos pel seu treball, tingui menys beneficis fiscals que un propietari amb, per exemple, 12 pisos.

En declaracions a TVE, recollides per Europa Press, ha subratllat també que és de «calaix de fusta de pi» pujar l'IBI en el marc de la nova llei d'habitatge estatal a l'habitatge buit, quan existeix un gran nombre d'elles al país al costat d'un «munt de gent sense casa o que no pot pagar el lloguer».

I és que, per propi criteri de mercat, si augmenta l'oferta d'habitatge a Espanya, necessàriament baixaran els preus del lloguer i, per això, és «lògic» que «no es pugui prevaler el tenir un habitatge buit» sobretot «quant estan en mans de grans propietaris o fons voltors».