Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Mans amb bitllets de 50 € davant d'un caixer

Avís de la Seguretat Social per l'Ingrés Mínim Vital: te'l poden treure

Els beneficiaris d'aquesta ajuda el 2022 estan obligats a fer la Declaració de la Renda

L'Agència Tributària està en plena campanya de la Declaració de la Renda 2022. Els contribuents que estiguin obligats a fer-la tenen fins al 30 de juny per presentar el formulari emplenat. Els dubtes apareixen sovint sobre qui està obligat a declarar els impostos.

Doncs bé, la Seguretat Social ha recordat que totes les persones que van percebre l'Ingrés Mínim Vital (IMV) el 2022 estan obligats a fer la declaració. De fet, no fer-ho, suposa la retirada d'aquesta prestació. L'administració ha donat detalls sobre aquesta obligació tributària.

A més a més dels beneficiaris d'aquesta ajuda, estan obligats a fer la declaració els que van tenir ingressos superiors als 22.000 euros. I els ingressos superiors a 15.000 amb més d'un pagador. Això és tot el que has de saber sobre Hisenda si vas cobrar l'ajuda de la Seguretat Social.

IMV: Cal pagar a Hisenda?

L'Ingrés Mínim Vital (IMV) és una prestació no contributiva de la Seguretat Social per a famílies amb risc de pobresa. L'objectiu de l'ajuda és garantir uns ingressos mínims per a la subsistència de les llars. Com que és una prestació no contributiva, està exempta de tributar a Hisenda.

Imatge del document de la Declaració de la Renda
Els beneficiaris de l'IMV estan obligats a fer la declaració. | CatalunyaDiari

Tot i que no estan obligats a pagar impostos, els beneficiaris d'aquesta renda sí que tenen l'obligació de fer la declaració. La Seguretat Social recorda que estan obligats a fer-la tots els beneficiaris de l'IMV sense excepció. Així ho estableix la Llei 19/2021 sobre l'ingrés mínim vital.

El mateix passa amb el xec-alimentació de 200 euros, que encara que està exempt d'impostos, també s'ha de declarar. Però fer la declaració no vol dir haver de pagar a Hisenda. De fet, l'Agència Tributària estima que a la gran majoria de casos la quota final serà zero.

Avís: pots perdre l'ajuda

Les declaracions les quanties de les quals superin els 11.860 euros sí que hauran d'incloure l'ajuda com a rendiments del treball. En aquests casos, la declaració pot sortir a pagar o a tornar. Els beneficiaris amb unes quanties inferiors a aquesta xifra han de fer la declaració, però sense incloure-la.

En cas d'una unitat familiar, l'han de presentar tots els integrants. I atenció perquè no presentar la declaració de la Renda havent cobrat l'ajuda el 2022 suposa la retirada de la prestació. A més, l'infractor està exposat a una sanció de fins a 200 euros per part de l'Agència Tributària.

La Seguretat Social ha simplificat fa poc el procediment per sol·licitar l'Ingrés Mínim Vital, que arriba cada cop a més persones. Per tant, cada vegada més beneficiaris són al focus d'Hisenda per les seves obligacions. Convé recordar el procediment per sol·licitar aquesta ajuda.

Com sol·licitar l'Ingrés Mínim Vital?

La Seguretat Social ha habilitat a la seva seu electrònica dues opcions per sol·licitar l'IMV de manera senzilla. En primer lloc, l'accés a través de certificat electrònic o usuari i contrasenya a Cl@ve. I en segon lloc, sense signatura electrònica mitjançant l'enllaç de l'Institut Nacional de Seguretat Social (INSS).

Foto d'una mà amb bitllets de 50€ davant d'un caixer.
L'IMV és l'única font d'ingressos per milers de famílies. | GETTY IMAGES

A continuació, només cal emplenar el formulari i adjuntar els documents identificatius i necessaris per acreditar els requisits. Per rebre aquesta prestació hi ha una sèrie de condicions, entre les quals destaquen els requisits econòmics. Cal acreditar la pertinença a una unitat amb ingressos baixos.

Tot i que les prestacions no contributives estan exemptes d'impostos, la cosa és diferent per a les prestacions contributives. Així, per exemple, la prestació per desocupació i les pensions contributives estan obligades a fer la declaració de l'IRPF. No fer-ho comporta també sancions econòmiques.