L'administració està treballant a tota màquina per alleugerir la càrrega burocràtica de la pujada de les pensions. Les pensions contributives han augmentat un 8,5% i un 15% les no contributives i ajudes com la renda garantida o l'Ingrés Mínim Vital. Això ha multiplicat les gestions a les oficines.
La Seguretat Social es troba a més amb els problemes de manca de personal que fa temps que arrossega. L'augment dels tràmits i la manca de personal porta a endarreriments importants. Per això, l'organisme ja ha advertit que alguns pensionistes podrien trigar tres mesos a cobrar la pensió millorada.
És el cas particular dels nous jubilats que estan tramitant la retirada aquestes setmanes. Segons el programa d'Antena 3Espejo Público, hauran d'esperar un mes i mig per demanar cita, i dos mesos més perquè acabin els tràmits. De fet, l'espera podria superar fins i tot els tres mesos.
Afectarà també les baixes per maternitat
Molts jubilats no compten amb accés als tràmits digitals o prefereixen fer les gestions de manera presencial. Els que demanin ara cita a les oficines de la Seguretat Social es poden trobar amb esperes de més d'un mes. Un cop feta la paperassa, hauran d'esperar dos mesos més.
Per tant, és una mitjana de tres mesos el que calcula l'entitat perquè el personal solucioni els tràmits de la pensió. Això sí, encara que cobrin tard, la pensió es farà efectiva amb caràcter retroactiu. Això vol dir que en realitat els beneficiaris de la pensió no perdran dies de cobrament.
Però, atenció, perquè els retards podrien afectar no només les pensions sinó també les baixes per maternitat. El principal motiu és el col·lapse a les oficines de la Seguretat Social per les peticions de l'Ingrés Mínim Vital. Aquesta situació ja es va produir quan es va aprovar aquesta ajuda.
Col·lapse per l'Ingrés Mínim Vital
Al rerefons d'aquest problema hi ha el problema de personal que arrossega aquest organisme oficial. La tramitació de les ajudes durant la pandèmia o amb la posada en marxa de l'Ingrés Mínim Vital ja van posar al descobert les mancances. Ara, però, es torna a manifestar amb els pensionistes.
Actualment, l'edat mitjana dels treballadors de la Seguretat Social és de 59 anys. Això indica que s'han anat jubilant funcionaris de l'organisme i que no hi ha entrada de nou personal. La precària situació obliga a tancar oficines moltes vegades i deixar els clients sense la seva deguda atenció.
Les oficines estan col·lapsades per la manca de personal i l'augment dels tràmits de l'Ingrés Mínim Vital. A més a més, l'augment del volum derivat de les pensions també suposa una càrrega impossible d'assumir per aquestes plantilles sota mínims. Això explica els retards al cobrament d'algunes pensions.
L'odissea per començar a cobrar la jubilació
D'altra banda, els treballadors que es retiren i que ja han solucionat la paperassa amb l'empresa topen amb diversos problemes. Molts usuaris no disposen de signatura digital o prefereixen fer els tràmits a les oficines. Allí comencen els obstacles, ja que moltes vegades els telèfons estan col·lapsats.
Quan finalment aconsegueixen fer-ho, reben cita per a un mes i mig més tard. Un cop finalitzada la paperassa, hauran d'esperar dos mesos més perquè el personal tramiti l'expedient. El resultat són tres mesos d'espera en què no entra ni un sol cèntim al compte del contribuent.
En deu anys, l'entitat ha perdut 6.500 treballadors i ha augmentat en excés el volum de treball per a les noves ajudes. Aquest personal ha de gestionar gairebé deu milions de pensions contributives i milers i milers de subsidis i ajudes. El gran problema és, sens dubte, l'Ingrés Mínim Vital (IMV).
NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp