Imatge d'un senyal de trànsit que indica la ITV

Novetats amb la ITV: les noves proves que començaran a fer als cotxes

Les noves proves començaran a fer-se a partir del mes de maig

La Inspecció Tècnica de Vehicles (ITV) és un tràmit que tots els vehicles han de passar. Tot i això, no sempre és esperada amb ganes pels conductors. Ara, a més, hi ha certes coses que canviaran.

Sembla que, a partir del pròxim mes de maig, la ITV inclourà noves proves. Així ho ha indicat l'Associació Espanyola d'Entitats Col·laboradores de l'Administració a la Inspecció Tècnica de Vehicles, coneguda com a AECA-ITV per les seves sigles.

Per això, conèixer a què atenir-se la pròxima vegada que passis la revisió serà imprescindible per portar el teu vehicle en bon estat. A més, també s'hi han inclòs novetats fora de la inspecció, que començaran a estar vigents aquest mateix any.

Aquesta és una de les proves noves que s'incorporen a la ITV

Si ja coneixes tot el que has de saber sobre la ITV, t'interessarà estar al corrent de les novetats que ens ofereix aquest 2023. En primer lloc, una de les noves proves serà la comprovació del sistema eCall, per assegurar-se que funciona a la perfecció.

Es tracta d'un servei que duu a terme, de manera automàtica, una trucada d'emergència, sense cost, al 112. Això passa quan es produeix un accident greu de trànsit. Tanmateix, també es pot activar manualment a través d'un botó.

ITV
La comprovació del sistema eCall serà una de les novetats de la ITV. | JEFATURA DE TRÁFICO

Aquest sistema eCall és de caràcter obligatori per a tots els automòbils que estiguin homologats a partir del 31 de març del 2018. L'objectiu de la Unió Europea és disminuir el nombre de víctimes mortals a les carreteres, així com la gravetat de les lesions.

La ITV recollirà dades de consum de cada vehicle

Tot i que serà una de les proves més importants que s'inclouen entre aquestes novetats, la revisió del sistema eCall no és l'única. També a partir del mes de maig, la ITV començarà a enregistrar dades del consum dels vehicles.

Aquesta nova prova anirà dirigida a tots aquells automòbils que estiguin matriculats a partir de l'1 de gener de 2021. Com indiquen des de El Español, el Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme haurà d'aplicar aquestes proves seguint els objectius de la UE. La resta de les proves continuaran com fins ara. És a dir, a la ITV se seguirà revisant el motor, el condicionament interior i exterior, la direcció, l'enllumenat, les rodes, els eixos, la senyalització, etc.

Altres novetats fora del vehicle

Com veus, es fa ressò de les dues proves noves a mesura que s'acosta el mes de maig. Tot i això, aquestes no són les úniques notícies que arriben des d'AECA-ITV. També s'hi inclouran novetats fora del vehicle.

Imatge de les quatre etiquetes adhesives que s'han de dur obligatòriament al cotxe
També es comprovaran els vehicles que accedeixen a les Zones de Baixes Emissions. | CatalunyaDiari

En aquest sentit, l'organisme ja ha avisat de l'existència de càmeres que controlen l'entrada a les zones de baixes emissions a diferents municipis. Aquestes comprovaran que els vehicles comptin amb la ITV al dia. Les càmeres funcionen recollint la informació de la matrícula i creuant dades amb la DGT. En aquest aspecte, AECA-ITV indica el següent:

«A més de localitzar els implicats en registres d'interès policial o que es trobin de baixa de circulació, a partir de les matrícules es pot determinar si els vehicles tenen l'etiqueta mediambiental pertinent».

Els municipis comencen a controlar les Zones de Baixes Emissions

A més, també poden comprovar «si els cotxes tenen en vigor la inspecció tècnica o l'assegurança obligatòria». Madrid o Barcelona són dues de les ciutats que utilitzen aquest tipus de càmeres per controlar els vehicles, encara que no són les úniques.

Altres municipis, com ara Petrer, a Alacant, ja han anunciat la instal·lació d'aquestes càmeres per seguir les línies marcades per la política mediambiental de la Unió Europea.

NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp