Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo whatsapp
Imatge de fons d´un cartell de la Seguretat Social al costat d´una altra imatge d´una família amb els pares i dos fills adolescents i una altra imatge d´una dona amb gest dubitatiu

L'avís de la Seguretat Social als pares amb fills menors de 26 anys

Des de la Seguretat Social adverteixen d'un tràmit necessari perquè puguin continuar gaudint d'assistència sanitària

La Seguretat Social ha llençat un avís que els pares amb fills de menys de 26 anys han de tenir present. Aquest està relacionat amb l'assistència sanitària gratuïta de què es gaudeix dins de la unitat familiar.

Seguint la normativa vigent, perquè els fills puguin gaudir d'aquest dret, han de complir dues condicions clau. En primer lloc, han de ser menors de 26 anys. En segon lloc, han de ser aturats.

Quins passos fer per tornar a incloure un fill menor de 26 anys

Quan un fill de menys de 26 anys comença a treballar, obté cobertura pròpia a la Seguretat Social. Però, què passa si perd la feina. En aquest cas, els pares han de dur a terme un tràmit important per tornar-lo a incorporar al sistema d'assistència sanitària familiar.

Es tracta d'un tràmit senzill que es pot gestionar a la Seu Electrònica de la Seguretat Social, així com al portal “La teva Seguretat Social” amb eines com la Cl@ve PIN, el certificat digital o el DNI electrònic.

Per fer-ho, cal seleccionar l'opció “Tornar a incloure un beneficiari menor”. Tot i això, els pares també poden dur a terme la sol·licitud de forma presencial en algun dels Centres d'Atenció i Informació de la Seguretat Social amb cita prèvia.

Muntatge d'un metge apuntant i un polze cap amunt
Els menors de 26 anys sense feina podran continuar gaudint de lassistència sanitària familiar | Getty Images, Billion Photos

A la web també es pot comprovar si es té aquesta opció

Al web de la Seguretat Social, els usuaris també podran veure si tenen dret a aquesta assistència sanitària gratuïta. D'aquesta manera, l'organisme s'assegura que tots tinguin a la mà la informació que necessiten.

L'objectiu del procés és que l'usuari mostri la disposició a continuar amb el manteniment d'aquesta cobertura sanitària. Sobretot, orientat a aquests joves que veuen cada cop més complicat assolir la independència econòmica.

Altres ajudes si tens fills a càrrec teu

L'assistència sanitària gratuïta de la Seguretat Social no és l'únic avantatge familiar que destaca al nostre país. També ho fan d'altres com l'ajuda per fill a càrrec.

Aquesta és una prestació no contributiva que s'ofereix per cada fill de menys de 18 anys o més gran que tingui una discapacitat igual o major al 65%. El dret també inclou els orfes dels dos progenitors amb les mateixes condicions.

Fa poc s'ha actualitzat aquesta ajuda, que portava immòbil des de l'any 2000. Ara, la quantia ha augmentat dels 291 euros mensuals als 341, fet que suposa un increment del 17,18%.

Per part seva, s'ha afegit una nova categoria per a aquelles famílies en situació de pobresa severa. Ara, obtindran 588 euros a l'any per cada fill o menor que tinguin a càrrec seu, fet que duplica l'anterior ajuda amb un augment del 102,06%.