Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo whatsapp
Imatge de fons d'una dona traient diners d'un caixer i una altra d'una persona amb monedes d'euro a la mà

Els jubilats que rebran només una part de la paga extra d'estiu el 2024

La Seguretat Social lliura uns diners addicionals al juny, però no tots els pensionistes hi tindran dret

Les vacances d'estiu són a tocar. Mentre que els treballadors desitgen que aquestes dates tan marcades al calendari arribin com més aviat millor, els pensionistes esperen la seva paga extra. La Seguretat Social lliura la prestació per jubilació en 14 pagues, que corresponen als 12 mesos de l'any més 2 ingressos addicionals al juny i al novembre.

Aquestes pagues extres suposen un gran suport per als jubilats. A l'estiu, sobretot, permet tenir algun caprici de més, gaudir de la calor amb una mica més de diners o fer un viatge més luxós. D'altra banda, també és possible fer front a les despeses de Nadal amb molt més marge de maniobra.

Quins pensionistes no rebran la paga extra del juny?

Tot i això, no tots els pensionistes tenen dret a rebre la paga extra. Per exemple, les persones amb incapacitat permanent derivades d'una malaltia professional o accident laboral queden excloses. En canvi, els beneficiaris que tinguin aquesta condició a causa d'una malaltia personal sí que percebran l'ingrés al juny.

Les mateixes causes deixen fora les persones amb pensions de viduïtat o orfandat. En totes dues situacions, la pensió està prorratejada, i la quantia corresponent es divideix en 12 pagues, i no en 14.

Els pensionistes que només cobraran una part

Així mateix, els jubilats amb deutes pendents amb Hisenda o la Seguretat Social no rebran la totalitat de la paga extra. Una part d'aquesta els podria ser embargada.

Si la quantia de la pensió és inferior al Salari Mínim Interprofessional (SMI), que és de 1.134 euros, no hi pot haver embargaments. Però si en sumar aquest ingrés addicional se supera aquest límit, els afectats percebran els diners de forma parcial després de retirar la quantitat que es degui.

A més, la paga extra es calcula amb el temps de jubilació des del 31 de desembre fins al 31 de maig. Per tant, si un ciutadà s'ha jubilat al febrer, només rebrà la part proporcional a aquest període, i no la paga extra completa.

Una parella de jubilats d'esquena, amb gorra i motxilla, caminant pel carrer
Els diners de la paga extra permet gaudir d'algun luxe de més | Europa Press

La Seguretat Social estableix que la paga extra d'estiu s'ha d'abonar el dia 1 de juny. Tot i això, els bancs solen avançar el pagament, i molts jubilats tindran aquests diners a la seva disposició abans del final de maig. Aquesta suma addicional es lliura juntament amb la quantia corresponent de la pensió.

El 2024, la pensió màxima a Espanya és de 3.175 euros. Amb els diners del juny i la paga extra, hi haurà pensionistes que podran guanyar més de 6.300 euros.