Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo whatsapp
Imatge de fons de diversos bitllets d'euros sobre una taula, amb una altra imatge d'un home en primer pla amb gest alegre i una altra d'una guardiola de porquet amb bitllets de 50 euros al costat

Les condicions per començar a cobrar una pensió de 2.000 euros amb 52 anys

Hi ha treballadors que es poden acollir a la jubilació anticipada en cas de complir amb uns requisits

La Seguretat Social ofereix una sèrie de serveis essencials per al conjunt de la població. Una de les prestacions més conegudes és la de jubilació, i també és la que té més beneficiaris. Més de 6,5 milions de persones reben aquest ingrés, i les previsions apunten a un increment de receptors els pròxims anys.

El 2024, els treballadors podran posar fi a la vida laboral amb 65 anys en cas d'haver cotitzat més de 38 anys. Si no és així, haurien d'esperar a tenir 66 anys i 6 mesos. Tot i això, hi ha persones que poden avançar la seva jubilació si els seus treballs són de naturalesa perillosa, tòxica o insalubre i amb alts índexs de morbiditat i mortalitat.

Fins i tot és possible sol·licitar la jubilació anticipada amb 52 anys i rebre el 100% de la pensió. Aquest és el cas dels treballadors inclosos a l'Estatut Miner, i els treballadors que exerceixin tasques complexes poden optar a coeficients reductors d'entre 0,05 i 0,50. Cada feina concreta té un coeficient, que s'aplica al temps treballat i redueix els anys per jubilar-se.

Per exemple, si un treballador que té un coeficient de 0,5 ha treballat durant 20 anys en aquesta funció, es pot jubilar amb 10 anys d'antelació.

Coeficients Reductors Segons Categoria i Especialitat Professional

El Règim Especial per a la Mineria del Carbó dictamina els coeficients reductors segons cada categoria.

COEFICIENTS REDUCTORS ESTATUT MINER

PERCENTATGELLOC DE TREBALL
0,50picador, barrenista i ajudants d'una o altra
0,40Postejador, miner de primera i artiller
0,30Tècnic o vigilant d'explotació en tallers d'arrencada o preparació, ajudant d'artiller, entebador, cavallista, maquinista de tracció, vagoner i ramper
0,20Treballadors traslladats de serveis dinterior a llocs de treball exterior. Si el trasllat es produeix a un lloc dinterior, el coeficient sincrementarà en un 0,10.
0,05Treballadors restants

Requisits per acollir-se a la jubilació anticipada dels miners

La Seguretat Social explica que els treballadors per compte d'altri inclosos a l'Estatut Miner es poden jubilar amb anterioritat aplicant aquests coeficients reductors. L'edat mínima es rebaixa segons el coeficient corresponent, que es calcula sobre el temps treballat a cada categoria o especialitat.

Així mateix, el temps pel qual es redueix l'edat de jubilació es considera cotitzat per determinar el percentatge aplicable a la base reguladora de la pensió.

Muntatge de feix de bitllets de 50 euros i cartell de la Seguretat Social
La Seguretat Social permet jubilar-se a partir dels 52 persones | Getty Images, catalunyadiari.com

Si el treballador té una altra feina de manera simultània que l'inclou en un altre règim de la Seguretat Social, la reducció s'aplica als efectes de l'edat. Per exemple, si una persona treballa de miner i en un altre lloc alhora, la reducció només afectarà el treball de miner. Així que és probable que hagi de continuar treballant a l'altra feina.

Quina és la pensió mitjana a la mineria de carbó?

Segons La Moncloa, la pensió mitjana de jubilació a Espanya és de 1.439,1 euros. A la Mineria de Carbó, la mitjana és de 2.798,7 euros. La xifra és alta respecte del Règim General (1.598,6 euros) o del d'Autònoms (961,2 euros).

El 2024, la pensió màxima a Espanya és de 3.175 euros al mes.