Una dona gran comptant monedes

Avís de la Seguretat Social sobre els mesos de l'any en què no hauries de jubilar-te

La Seguretat Social indica quan és millor jubilar-se

El somni de molts treballadors és complir els 65 anys i gaudir de l'anhelada pensió de jubilació. Després de tant de temps en actiu, arriba el moment de relaxar-se i gaudir de la vida. Tanmateix, no tots aconseguiran accedir a la pensió màxima, ja que un nombre important de persones opta per retirar-se abans de l'edat reglamentària.

A l'hora de jubilar-se cal calcular-ho tot al detall per no sortir-ne perjudicats en cap moment. Encara que sembli una cosa insignificant, també influirà a la pensió el mes de l'any en què deixem de treballar. Per això, t'explicarem tot seguit per què és millor fer-ho en una determinada època.

Quins són els pitjors mesos per jubilar-se?

Per calcular la pensió, es pren com a referència la base reguladora del treballador durant els darrers 25 anys. Se li aplicarà el percentatge corresponent segons els anys cotitzats als diferents règims de la Seguretat Social.

També se li exigirà que hagi cotitzat durant almenys 15 anys, dels quals dos han de ser en els últims 15 anys. Per cobrar la quantia màxima és essencial tenir en compte un detall important: es tracta de la base màxima de cotització.

Sempre que sigui possible, cal evitar jubilar-se els primers mesos de l'any. Des de la Seguretat Social expliquen que el motiu és la pujada més gran de l'IPC el segon semestre de l'exercici. Aquest paràmetre s'encarrega de mesurar la inflació del país.

Millor esperar fins a la segona meitat de l'any

La base reguladora s'aconsegueix sumant les bases màximes de cotització dels darrers 25 anys. Aquestes han d'estar actualitzades a l'IPC. Per tant, es produirà un increment en la quantitat que es rebrà de la pensió.

Foto d'uns bitllets de cinquanta euros sortint d'un caixer.
La pensió pot variar segons el mes en què et jubiles. | Getty Images

Si un treballador s'acosta a l'edat de jubilació, el millor és esperar sempre a abandonar el mercat laboral a partir del juliol. Com més s'acosti a la conclusió de l'exercici, millor. Només cal prendre com a referència el que ha passat els últims mesos.

El darrer juliol, la inflació es va disparar fins al 10,8 %, i va arribar als dos dígits. Aquesta tendència també es va mantenir a l'agost, quan es va arribar al 10,4 %. Amb tot això, aquells que compleixin les condicions per retirar-se es troben ara en el moment propici per accedir a la jubilació.

Com accedir a la pensió de jubilació

Abans de retirar-se del mercat laboral, una persona ha d'analitzar si compleix tots els requisits i si li compensa econòmicament. El més adequat és jubilar-se amb el 100 % de la pensió, però molts professionals prefereixen fer-ho abans d'hora. Un escenari raonable si tenim en compte la situació d'incertesa de l'economia mundial.

Les persones amb 65 anys i una cotització d'almenys 37 anys i sis mesos ho podran fer amb la pensió íntegra. Si no, haurien d'esperar fins als 66 anys i dos mesos. També s'exigeix que hagi cotitzat durant un període mínim de 15 anys.

A l'hora de calcular la pensió de jubilació, la persona interessada té dues maneres de saber-ho. En primer lloc, a través de la via presencial. Amb cita prèvia es pot acudir a alguna de les seus de la Seguretat Social a la província de residència. L'altra possibilitat és portar a terme el tràmit per mitjà de la Seu Electrònica de l'INSS i fer la simulació amb les dades disponibles. Per a aquest tràmit caldrà comptar amb DNI electrònic o Cl@ve Pin.

▶️ Vídeo del dia