Fernando Simón amb un paper i un bolígraf a la mà durant una roda de premsa

L'avís de Simón que ha sorprès a molts: «No s'havia vist des de l'inici de la pandèmia»

Tot i les bones notícies que van arribant, també alerta que les hospitalitzacions continuen sent moltes

Bones notícies relacionades amb la lluita contra la pandèmia. I més, si tenen a veure amb l'eficàcia de les vacunes que ja s'estan administrant a la població. Aquest dilluns, el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES), Fernando Simón, ha anunciat que s'està observant una menor incidència de Covid-19 en els majors de 65 anys que es troben en residències i ja s'han vacunat contra el virus, respecte al mateix col·lectiu de la població general.

«Anem confirmant que la incidència en majors de 65 anys que viuen en residències és menor que la incidència en majors de 65 anys que no hi estan. Això és important perquè aquestes xifres, fins la setmana passada, no s'havien observat des de l'inici de la pandèmia», ha comentat l'epidemiòleg del Ministeri de Sanitat en la roda de premsa que s'ha celebrat aquest dilluns. 

En aquest context, Simón ha reivindicat que les «poques informacions» de les que tenen constància les autoritats sanitàries en aquests moments «indiquen que la vacuna seria molt efectiva». El director del CCAES ha argumentat que «la velocitat amb la qual ha baixat la incidència, des de la segona setmana de l'inici de la vacunació, és molt més ràpida en residents que en altres grups. I encara més que aquelles persones de 65 anys que no viuen en residències». Per aquest motiu també ha afegit que «això, indirectament, dona suport a la tesi que les vacunes estan tenint efecte».

En línies generals, Simón ha celebrat un «descens» de la incidència en tots els grups d'edat. Fins i tot, aquells de 20 a 29 anys, que van patir una «incidència especial» durant els pitjors moments de la tercera onada, sobretot a conseqüència de les celebracions nadalenques. 

Tot i això, prudència

Malgrat l'evident bona notícia, Fernando Simón també ha volgut tocar de peus a terra i ha deixat clar que no es pot abaixar la guàrdia. De fet, ha advertit que la pressió als centres hospitalaris «continua sent molt alta», fent referència al nombre d'hospitalitzacions i defuncions. 

El director del CCAES ha explicat que, si bé és cert que el descens de l'ocupació de les unitats de cures intensives (UCI) per part de pacients de Covid-19 va començar «fa una setmana», també ho és que «aquest descens és molt lent», ja que «estem baixant dècima a dècima». Això sí, amb les dades dels últims dies a la mà, també creu que pròximament podríem veure un possible descens de les defuncions diàries.

Més detecció de positius

Amb relació a la detecció de nous positius, Simón també s'ha mostrat satisfet. Ha recordat que «fins al mes de maig, es detectava un 9,7% de les infeccions que hi havia al nostre país i, a partir d'allí, la xifra va anar augmentant fins als màxims del principi de la segona onada». D'aquesta manera, l'epidemiòleg s'ha felicitat per la feina feta per les comunitats autònomes, que actualment es troben «per sobre del 70% de detecció i, en les estimacions dels darrers casos, estaríem a prop del 80%»